Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Mexikó Mexikó

Mexikó szinte örökös vb-résztvevő, ami persze a CONCACAF zóna viszonylagos gyengeségével is magyarázható. Sajnos, a mexikói aranygeneráció, amely olyan klasszisokkal villogott, mint  Carlos Vela, Giovani dos Santos  és  Héctor Moreno – amely az ország első nemzetközi trófeáját szerezte meg 2005-ben Peruban az U-17-es világbajnokság megnyerésével – már kiöregedőben van.

A csapatkapitány Andrés Guardadóval, a Betis védekező középpályásával, Oribe Peraltával – akinek a két gólja a mexikói válogatottat hozzásegítette a 2012-es londoni olimpia megnyeréséhez – továbbá a kapus Guillermo Ochoával és az egykori Manchester United-sztárral,  Javier “Chicharito” Hernándezzel, a válogatott történetének gólkirályával, akik valamennyien 34 évesek, és például Velát vagy Chicharitót nem is válogatta be Gerardo „Tata” Martino szövetségi kapitány a vb-csapatba.  Utóbbit annak ellenére sem, hogy remekel az MLS-ben, a Los Angeles csapatában. Távollétükben Hirving „Chucky” Lozano, az olasz bajnoki éllovas remek szélsője számít a csapat legfényesebb csillagának.

 

A propó Tata Martino. A szakember közutálatnak örvend Mexikóban, és az utóbbi időben a válogatott mérkőzésein rendre „Fuera Tata!”, azaz „Tata, takarodj!” kórus fogadja. Az argentin válogatott és a Barcelona egykori szakvezetője valamiért persona non grata a szurkolók körében.

Mexikó a vb-n Lengyelországgal fog öldöklő küzdelmet vívni a csoport második helyéért Messiék mögött, az esélyek kiegynlítettek, ami abból is kiderül, hogy mindkét válogatott vb-diadalát 1 a 100-hoz adják a fogadóirodák.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: OCHOA (CLUB AMÉRICA) – GALLARDO (MONTERREY), MORENO (MONTERREY), MONTES (MONTERREY), SÁNCHEZ (AJAX) – ÁLVAREZ (AJAX), GUARDADO (BETIS), GUTIERREZ (PSV) – HIRVING LOZANO (NAPOLI), ANTUNA (CRUZ AZUL), JIMÉNEZ (WOLVES).

FIFA-világranglista: 13. hely
Eddigi világbajnoki szereplés: 17

Legjobb szereplés:
 
negyeddöntő (1970, 1986)