Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Svájc Svájc

A svájci labdarúgó-válogatott neve nem tűnik túl ijesztőnek, pedig nem szabad őket lebecsülni. A vb-selejtezőkön ugyanis egy csoportban volt az Európa-bajnok olaszokkal, és nem véletlen, hogy nem az Azurriról írom e sorokat. A 2020-as Eb-n pedig szintén okozott meglepetést a Nati becenevet viselő svájci gárda, amikor a negyeddöntőben tizenegyespárbajban kiejtették a regnáló világbajnok Franciaországot. A 2010-es vb-n a későbbi világbajnok Spanyolországot győzték le, szóval a meglepetés abszolút ott van a svájciak repertoárjában. Ha Svájc legjobb vb-szereplésére vagyunk kíváncsiak, sokat kell az időgépen pörgetni. 1954-ben a hazai rendezésű világbajnokságon a negyeddöntőig meneteltek a svájciak. 

A svájci válogatott magja a Premier League-ből, a Bundesligából és az olasz élvonalból kerül ki.

Éppen ezért nem könnyű bárkit kiemelni. Ám az utóbbi időben a válogatott legkomolyabb bravúrjait egyértelműen Yann Sommer mutatta be. Hozzá fűződik az 2020-as Európa-bajnokságon Kylian Mbappé büntetőjének védése, mellyel a Nati kiejtette a világbajnok franciákat. A vb-selejtezőkön nyolc mérkőzésből hatot hozott le kapott gól nélkül, betonbiztos alapja svájci válogatottnak. 

Svájc a második megrendezett világbajnokságon debütált 1934-ben, és egyből negyeddöntőbe jutott, ahogy négy évvel későbbi vb-n is. Aztán 1954-ben, a hazai rendezésű világbajnokságon ért el utoljára a negyeddöntőbe, ahol aztán Ausztria parancsolt megálljt, és 7–5-re kiütötte a Natit a saját mundialján. Svájc sem tudta magát mindig kvalifikálni a tornára, a leghosszabb távolmaradás húsz év volt. 2006-óta azonban a svájciak töretlenül ott vannak a világbajnokságon, az azóta megrendezett négy tornából hármon pedig továbbjutottak a negyeddöntőbe – ami egyben a végállomást is jelentette számukra. 

A 48 éves Natit Murat Yakin vezeti a vb-re, akit 2021 augusztusában neveztek ki a svájci válogatott élére. A edző 49-szeres válogatott svájci hátvédet semmiképpen sem hívhatjuk unalmas embernek:

amikor a vb-selejetezőkön Észak-Írország döntetlent játszott Olaszországgal – ami Svájc kijutását jelentette – 9,3 kilogramm svájci csokoládét küldött az északír válogatottnak.

A Nati Yakin irányítása alatt a válogatott jellemzően 4-2-3-1-es felállással játszik. 

A várható kezdőcsapat: Sommer (Borussia Monchengladbach) – Widmer (Mainz 05), Elvedi (Borussia Monchengladbach), Schär (Newcastle United), Rodriguez (Torino) – Freuler (Nottingham Forest), Xhaka (Arsenal) – Shaqiri (Chicago Fire), Sow (Eintracht Frankfurt), Vargas (FC Augsburg) – Embolo (Monaco) 

FIFA-világranglista: 15. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 11

Legjobb szereplés: negyeddöntő (1954, 1938, 1934)