Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Szaúd-Arábia Szaúd-Arábia

szaúdi válogatottról legtöbbünknek Szaed Al-Ovajran mesés gólja jut az eszünkbe az 1994-es világbajnokságról. A szenvedő alany a belga válogatott volt, a szerencsés pedig a nagyvilág – már aki látta a káprázatos szlalomot a belga védelmen keresztül a kapuig. Utóbb Al-Ovajran úgy mesélte el a gól történetét, hogy a meccs előtt Szaúd király felhívta őt, és megjósolta, hogy gólt fog rúgni. Úgy is történt. A sors iróniája, hogy Michel Preud'homme, a belga kapus, később annak az Al Sababnak lett az edzője, ahol Al-Ovajran az egész pályafutását töltötte…

Manapság Szaúd-Arábia nem számít futball nagyhatalomnak – igaz, sohasem számított annak. Szövetségi kapitánya a francia Hervé Renard, aki dolgozott a Sochaux és a Lille csapatával a Ligue 1-ben, valamint vezette a zambiai, az elefántcsontparti, az angolai és a marokkói válogatottat. A nemzeti együttes a biztonságos védekezésből indított kontrákra spekulál, utolsó nyolc meccsén mindössze négy gólt kapott a gárda, viszont cserébe még ennél is kevesebbet, hármat rúgott. Egy biztos: nem ők fogják játszani a leglátványosabb futballt a világbajnokságon.

A csapat sztárja Salem Al-Dawsari, a „Tornádó”, aki a 2018-as oroszországi világbajnokságon az Egyiptomnak lőtt győztes góllal emelkedett országos hírnévre.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: AL-OVAJSZ (AL HILAL) – AL GHANAM (AL NASSZR), HASSZAN TAMBAKITI (AL SABAB), AL-BULAIHI (AL HILAL), AL-SAHRANI (AL HILAL) – KANNO (AL HILAL), AL-MALKI (AL HILAL), AL-DAVSZARI (AL HILAL), AL ABUD (AL ITTIHAD) – NAVAF AL ABED (AL-SABAB), SZALEH AL-SEHRI (AL HILAL).

Eddigi világbajnoki szereplés: 6
Legjobb szereplés: 
nyolcaddöntő (1994)
FIFA-világranglista: 51. hely