Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Szerbia Szerbia

Hányattatott sorsú országról lévén szó, ha szigorúan vesszük, csak két vb-n volt ott Szerbia. Ha számoljuk a szerbek más országokkal közös államformáit, akkor 12 világbajnokságon vettek részt. A legutóbbi három vb-ből kettőn ott voltak a szerbek, ám a 2020-as Európa-bajnokságra való selejtezőn elhasaltak, így most megmutathatják, mire képesek valójában. A csapatban pedig óriási a potenciál, csak légiósokból épül fel, melyek Európa legjobb bajnokságaiban játszanak.

Alábecsülni semmiképp sem szabad a szerb válogatottat, hiszen a vb-selejtezőn csoportelsőként zárt Portugália előtt.

Az utolsó selejtező-meccsen Alekszander Mitrovics 90. percben szerzett góljával kerekedtek felül a szerbek, és győztek 2–1-re.

A csapat két nagyágyúja egyértelműen a Fulhamben futballozó Alekszandar Mitrovics és a Juventus befejezője, Dusan Vlahovics. Idén előbbi tizenkét meccsen kilencszer volt eredményes, utóbbi tíz találkozón hatszor talált be. A duó pedig a válogatottban pusztító, az idei hat mérkőzésen ketten együtt nyolc gólt hoztak össze. Az aprócska bökkenő az, hogy Vlahovics a világbajnokság előtt egy hónappal combközelítő izom sérülést szenvedett, de világbajnokságra újra bevethető állapotba került. 

A Jugoszláv Királyság válogatottja az elődöntőben hasalt el az első labdarúgó-világbajnokságon 1930-ban. Később ugyanezt a bravúrt 1962-ben tudta megismételni, akkor már Jugoszlávia Szocialista Szövetségi Köztársaság néven. Az 1994-es vb-ről kizárták az országot az délszláv háború miatt, 2010-től pedig Szerbia néven szerepel az ország, az elmúlt három mundialból pedig kettőn szerepelt is – ám mindekettőn a csoportkör jelentette a végállomást.

A keret talán soha sem volt ilyen erős, mint most, viszont a csoport gyakorlatilag a legnehezebb az egész vb-n, az Index rangsorában is az első helyet kapta. 

A válogatott kispadjának élén az a Dragan Sztojkovics áll, akit a Balkánon minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartanak. Az 1990-es vb-n az All-Star csapatba is bekerült, 84-szer ölthette magára a jugoszláv nemzeti tizenegy mezét. A szerb válogatott irányítására 2021 március 3-án, azaz a születésnapján kérték fel, bemutatkozása pedig nem sült el rosszul, hiszen a portugálokat megelőzve, csoportelsőként jutott ki Szerbia a vb-re. A 3-4-1-2-es felállás remekül működik a szerbeknek, a magyar válogatottat is ebben a rendszerben győzték le 1–0-ra idén márciusban. 2022-ben két vereséggel rendelkezik a szerb válogatott, a Nemzetek Ligájában Norvégiától, felkészülési mérkőzésen pedig Dániától szenvedett vereséget.

Várható kezdőcsapat: V. Milinkovics-Szavics (Torino) – Milenkovics (Fiorentina), Veljkovics (Werder Bremen), Pavlovics (Salzburg) – Zsivkovics (PAOK), Kosztics (Juventus), Sz. Milinkovics-Szavics (Lazio), Lukics (Torino) – Tadics (Ajax) – A.Mitrovics (Fulham), Vlahovics (Juventus) 

FIFA-világranglista: 21. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 12, (Szerbia néven 2) 

Legjobb szereplés: elődöntő (1930), 4. hely (1962)