Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Tunézia Tunézia

Az afrikai szaksajtó szerint az utóbbi világbajnokságok egyik leggyengébb afrikai résztvevője lehet Tunézia. Ezt némiképp alátámasztja a kvalifikációs sorozatuk. A négycsapatos csoportot megnyerték, a rájátszásban szerencséjük volt a sorsolásnál, a leggyengébb ellenfélnek számító Malit kellett legyőzniük oda-visszavágós párharcban a katari repjegyért. Idegenben egy elképesztő öngóllal nyertek 1–0-ra, majd hazai pályán kibekkelték a gól nélküli döntetlent – nem meglepő, ha keveseket győzött meg ez a teljesítmény.

Idén januárban váltottak edzőt, Jalel Kadri vette át a válogatott irányítását, ám minden maradt a régiben – már ami a játékot illeti. Támadó felfogású 4–3–3-as formációban lépnek pályára a tunéziaiak, erősebb ellenfelek ellen 4–5–1-re alakul a szerkezet. Egyértelműen a védekezés a válogatott legerősebb pontja, fegyelmezettségének és szervezettségének köszönheti a 12 milliós ország, hogy felveszi a kesztyűt a nagyokkal.

A nemzetközi sajtó is kiemel egy játékost, akire érdemes figyelni a világbajnokságon: Aissa Laidouni.

A Ferencváros középpályása – aki Algéria és Franciaország helyett választotta a tunéziai válogatottat – lehet Tunézia egyik kulcsembere, és ismét felhívhatja magára az európai klubok figyelmét. Egy világbajnokság tökéletes alkalom erre. A Guardian szakírói szerint meglepő lenne, ha a következő idényt is a magyar bajnoknál töltené.

Tunézia várhatóan az alábbi tizeneggyel lép pályára:

Ajmen Dahmen (CS Sfaxien) – Mohamed Drager (Luzern), Montasszar Talbi (Lorient), Dilan Bronn (Salernitana), Ali Abdi (Caen) – Aissa Laidouni (FTC), Eliesz Szhiri (1. FC Köln), Gelen Salali (Esperance) – Anisz ben-Szliman (Bröndby), Jusszef Mszakni (al-Arabi), Vahbi Hazri (Montpellier).

FIFA-világranglista: 30
Eddigi világbajnoki szereplések: 6
Legjobb szereplés: csoportkör (1978, 1998, 2002, 2006, 2018)