Európa-bajnokság 2024
Válasszon...

Spanyolország Spanyolország

Kapusok

23 Unai Simón
1 David Raya
13 Álex Remiro

Hátvédek

2 Daniel Carvajal
22 Jesús Navas
14 Aymeric Laporte
3 Robin Le Normand
4 Nacho Fernández
5 Daniel Vivian
12 Alejandro Grimaldo
24 Marc Cucurella

Középpályások

16 Rodrigo Hernández Cascante
8 Fabián Ruiz
6 Mikel Merino
20 Pedro González López
15 Álex Baena
25 Fermín López
18 Martín Zubimendi

Csatárok

7 Álvaro Morata
17 Nico Williams
10 Dani Olmo
11 Ferrán Torres
9 José Luis Mato Sanmartín
21 Mikel Oyarzabal
19 Lamine Yamal
26 Ayoze Pérez

Index power-ranking helyezés: 4.

  • A keret értéke: 965,5 millió euró

(Erősorrendünket itt olvashatja!)

Spanyolország történelme az Európa-bajnokságon:

  • FIFA-világranglista: 8.
  • Eddigi Európa-bajnoki szereplés: 11
  • Legjobb szereplés: háromszoros győztes (1964, 2008, 2012)

Kulcsjátékosok:  Rodri, Lamine Yamal, Pedri, Álvaro Morata

A spanyol válogatottban már elmúltak azok az idők, amikor a döntően a Real Madridból és a Barcelonából érkezett kontingenst nem lehetett egy akolba terelni. De azok is, amikor meg igen… A mostani Eb-keret aligha bomlik klikkekre, ugyanis 16 klubcsapatból jönnek a játékosok, ennyi részre pedig képtelenség tagozódni. A kulcsfeladat ellátása a Manchester City alapemberére, Rodrira vár, aki a támadásnak és a védekezésnek is pillére a válogatottban. A játék elsősorban rajta folyik keresztül: ő szabja meg annak irányát és dinamikáját. A színt a Barcelona két fiatalja, a 16 éves Lamine Yamal és a hozzá képest szinte már veterán, 21 éves Pedri adhatja meg. Előbbi egyértelműen a szezon felfedezettje volt nemcsak a hullámzóan teljesítő katalánoknál, hanem az egész La Ligát tekintve, öt perc híján 50 órát töltött a pályán az idényben, hét gólja mellett elkönyvelt 10 gólpasszt, és sokszor olyan érett futballt nyújtott, hogy tíz évvel simán idősebbnek mondhatná magát. A befejezésekre pedig ott van a rutinos csapatkapitány, Álvaro Morata, aki honfitársai legnagyobb, bő évtizeddel ezelőtti sikereiből kora miatt még kimaradt, és egyelőre be kellett érnie a klubjaiban aratott győzelmekkel. A válogatottban viszont abszolút frontemberré kell válnia, miután az előkészítésben ilyen kreatív háttérrel aligha lesz hiány, döntően a befejezéseken múlik, mire viszik Németországban.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: UNAI SIMÓN – CARVAJAL, LE NORMAND, Nacho, GRIMALDO – RODRI, Merino – LAMINE YAMAL, DANI OLMO, PEDRI – ÁLVARO MORATA

Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

A 62 éves Luis de la Fuente 2013 óta áll a szövetség alkalmazásában, ahol közel egy évtizeden át a korosztályos válogatottak mellett foglalkoztatták – van az U19-es és az U21-es csapattal Eb-győzelme, a tokiói olimpiáról ezüstérme –, majd a 2022-es vb után Luis Enrique helyére emelték a felnőttekhez. Utóbbiban 13 meccset követően 9 győzelemmel, 2 döntetlennel és 2 vereséggel áll. Luis de la Fuenténekezúttal egy jó átlagéletkorú, még rutinos játékosokat is a soraiban tudó, de a megváltást leginkább már a trónkövetelő fiataloktól váró csapatot kell gardíroznia.

A legutóbbi öt eredmény:

2023.november 19. - Spanyolország–Georgia 3–1 (Eb-selejtező)

2024. március 22. - Spanyolország–Kolumbia 0–1 (felkészülési mérkőzés)

2024. március 26. - Spanyolország–Brazília 3–3 (felkészülési mérkőzés)

2024. június 5. - Spanyolország–Andorra 5–0 (felkészülési mérkőzés)

2024. június 8. - Spanyolország–Észak-Írország 5–1 (felkészülési mérkőzés)