Piroska
-2 °C
5 °C

Díszpolgár lett a Real Madrid egykori sztárja

MTI
2003.11.10. 10:00
A 77 éves klasszist a futball népszerűsítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért tüntették ki a megtisztelő címmel. "Di Stefano Argentína legfényesebb csillaga" - áll a közleményben.

Az 1926. július 4-én Buenos Airesben született sportember 1943-ban szerepelt először a River Plate együttesében, majd a következő öt szezonban két bajnoki címet ünnepelhetett. Ezután a kolumbiai Millonarios futballistája volt, s ötven évvel ezelőtt igazolt a Real Madrid csapatához. Már első találkozóján, 1953. szeptember 23-án gólt szerzett a francia Nancy ellen, majd az idény végén bajnoki aranyérem következett.

Alfredo di Stefano összesen nyolcszor volt spanyol bajnok, de még ennél is nagyobb sikert jelentett, hogy ötször a BEK-ben is diadalmaskodott a világ akkori elismerten legnagyszerűbb klubcsapata, többek között Puskás Ferenc szenzációs játékának is köszönhetően.

Az argentin származású legendát 1957-ben és 1959-ben is Európa legkiválóbb futballistájának választották. A spanyol válogatottban 31 találkozón 23 gólt szerzett.

A Real Madridtól 1964-ben az Espanyolhoz került két szezonra, majd 1967-ben edzősködni kezdett. Sikerrel tevékenykedett a Boca Juniorsnál, az FC Valenciánál, a Sporting Lisboánál és a River Plate-nél, majd az 1982-83-as szezonban már a Real Madridot irányította. Nyolc idénnyel később Jose Antonio Camacho társaként ismét a spanyol főváros elitklubjánál volt tréner. Három évvel ezelőtt Alfredo di Stefanót a Real Madrid tiszteletbeli elnökének választották.