Jusztina
1 °C
16 °C

Beckham és Blair avatta fel az új Wembley boltívét

MTI
2004.09.02. 17:36
Tony Blair brit kormányfő és David Beckham, az angol labdarúgó válogatott csapatkapitánya együtt avatta fel látványos tűzijáték közepette a teljesen átalakuló londoni Wembley stadion új acél boltívét, amelynek szerda éjjeli helyreillesztése a történelmi sportlétesítmény újjáépítésének eddigi legfontosabb mozzanata volt.

A ceremónián Blair és Beckham együtt indította el a nagyszabású tűzijátékot, abban a pillanatban, amikor a 133 méter magas, 370 méter átmérőjű acélkolosszus - négy szakaszból álló, összetett emelési művelet végén - a helyére került.

Az 1750 tonnás szerkezet, amelyet London minden pontjáról jól lehet látni, a majdani új Wembley tetőszerkezetét fogja tartani.

Blair azt mondta, hogy a felújítás után a Wembley a világ leglátványosabb stadionja lesz, Beckham pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Wembley része Anglia történelmének.

A megújuló stadionnak központi szerepe van a 2012-es nyári olimpiai játékok elnyeréséért folyó londoni kampányban. A stadion az 1948-as londoni olimpia egyik központi helyszíne is volt.

A 82 éves nemzeti intézményt - ahol az angolok 1966-ban, a németeket legyőzve megnyerték a labdarúgó világbajnokságot, és amely 1923 óta minden labdarúgó Angol Kupa-döntőnek is a helyszíne volt - teljesen átalakítják: 757 millió fontos beruházással 2006-ig új aréna kerül a régi helyére.

A majdani új stadion befogadóképessége 90 ezer fő lesz, és ellátják egy nyitható tetővel is; ezt fogja tartani a most helyére emelt acél boltív. Az első, 1923-as kupadöntőn 130 ezren voltak a lelátókon; ez azóta is nézőcsúcs a Wembleyben.