Árpád
-2 °C
4 °C

Beckham és Blair avatta fel az új Wembley boltívét

MTI
2004.09.02. 17:36
Tony Blair brit kormányfő és David Beckham, az angol labdarúgó válogatott csapatkapitánya együtt avatta fel látványos tűzijáték közepette a teljesen átalakuló londoni Wembley stadion új acél boltívét, amelynek szerda éjjeli helyreillesztése a történelmi sportlétesítmény újjáépítésének eddigi legfontosabb mozzanata volt.

A ceremónián Blair és Beckham együtt indította el a nagyszabású tűzijátékot, abban a pillanatban, amikor a 133 méter magas, 370 méter átmérőjű acélkolosszus - négy szakaszból álló, összetett emelési művelet végén - a helyére került.

Az 1750 tonnás szerkezet, amelyet London minden pontjáról jól lehet látni, a majdani új Wembley tetőszerkezetét fogja tartani.

Blair azt mondta, hogy a felújítás után a Wembley a világ leglátványosabb stadionja lesz, Beckham pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Wembley része Anglia történelmének.

A megújuló stadionnak központi szerepe van a 2012-es nyári olimpiai játékok elnyeréséért folyó londoni kampányban. A stadion az 1948-as londoni olimpia egyik központi helyszíne is volt.

A 82 éves nemzeti intézményt - ahol az angolok 1966-ban, a németeket legyőzve megnyerték a labdarúgó világbajnokságot, és amely 1923 óta minden labdarúgó Angol Kupa-döntőnek is a helyszíne volt - teljesen átalakítják: 757 millió fontos beruházással 2006-ig új aréna kerül a régi helyére.

A majdani új stadion befogadóképessége 90 ezer fő lesz, és ellátják egy nyitható tetővel is; ezt fogja tartani a most helyére emelt acél boltív. Az első, 1923-as kupadöntőn 130 ezren voltak a lelátókon; ez azóta is nézőcsúcs a Wembleyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?