Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A SportFive nyerte el a 2008-as foci-Eb közvetítési jogait

MTI
2005.02.03. 08:53
A SportFive médiaügynökség nyerte el a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság közvetítési jogait. Ez az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai ülésén dőlt el.

Lars-Christer Olsson, az UEFA főigazgatója úgy vélekedik, hogy az osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadal során az új szerződés révén 600 millió euró lesz az európai szövetség televíziós jogdíjakból származó bevétele, ami 20 százalékos növekedést jelentene a 2004-es adatokhoz képest.

Az új - még szentesítésre váró - megállapodás értelmében az érdeklődő televíziós társaságoknak a Sportfive-val kell tárgyalniuk, de az UEFA-val szerződniük. Utóbbi több kritériumot is megfogalmazott, melyek közül az egyik szerint az adott ország nemzeti csapatának mérkőzéseit csak ingyenesen nézhető csatorna sugározhatja. Más találkozók közvetítési joga akár előfizetéses adók birtokába is kerülhet. Olsson ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy a legtöbb találkozó így is ingyenes csatornára kerül majd.

A végrehajtó bizottság szerdán nem jelölte ki a 2006-os és 2007-es UEFA Kupa- és Bajnokok Ligája-döntő helyszínét. A döntés ezekre vonatkozóan, valamint a klubcsapatokban szerepeltethető külföldi játékosok engedélyezett számát, illetve a 2008-as Eb kvalifikációs rendjét illetően áprilisban, Tallinnban születik meg a következő vb-ülésen és a szervezet kongresszusán.