Szilárda
0 °C
6 °C

Csütörtöktől tárgyalják a Juventus-doppingügyet

MTI
2005.10.25. 17:46
Csütörtökön kezdődik a 2002-ben kirobbant Juventus-doppingügy fellebbviteli tárgyalása, melyben egy éve született meg az elsőfokú ítélet a futballklub orvosa ellen. November 16-án egy olasz bíróság 22 hónap börtönbüntetésre, valamint 2000 euró pénzbírságra ítélte Riccardo Agricolát, aki a vád szerint 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük EPO-val - látta el a játékosokat. A fellebbezés miatt viszont az orvos azóta is az egyesület alkalmazásában áll.

A per másik gyanúsítottját, Antonio Giraudo klubmenedzsert felmentették, ám a torinói ügyészség ezúttal már kétéves szabadságvesztést kér rá. David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója tavaly botrányosnak tartotta a felmentő ítéletet, mondván: senki sem hiheti, hogy egy kluborvos minden szert egymaga rendelt meg. Dick Pound WADA-elnök még tovább ment, szerinte a másodfokú elmarasztaló döntés esetén visszamenőleg el kellene venni a Juventus trófeáit.

A botrányt 1998-ban Zdenek Zeman, a Roma akkori szakvezetője robbantotta ki, aki egy magazinban olyan sztárokat vádolt meg tiltott szerek használatával, mint Alessandro Del Piero, Gianluca Vialli, Zinedine Zidane és Roberto Baggio. Érdekesség, hogy a 28-szoros olasz bajnok az említett időszak alatt háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) elhódította a Bajnokok Ligája trófeáját is.