Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kirúgták a Stuttgarttól Trapattonit

MTI
2006.02.10. 00:58

A VfB Stuttgart labdarúgó együttese megvált olasz sztáredzőjétől, Giovanni Trapattonitól. A német klub csütörtökön késő este jelentette be a döntést. Németországban meglepetésként tálalták az elhatározást, bár sejteni lehetett, hogy a nagyra törő, de Trapattoni edzősködése idején csak bukdácsoló stuttgarti csapatnak előbb-utóbb valamit lépnie kell. Az eredményeket tekintve inkább az volt meglepetés, hogy Trapattoni eddig is maradhatott az együttesnél.

A Bundesliga tavaszi három fordulójában az együttes még nem rúgott gólt, legutóbb hazai pályán ért el szerény 0:0-ás döntetlent a Werder Bremen csapatával szemben. A VfB Stuttgart csak a táblázat hetedik helyén áll, s félő, hogy elér-e nemzetközi szereplésre jogosító helyezést. Február 16-án és 23-án az FC Middlesborough-val szemben kellene kivívnia a továbbjutást az UEFA-kupa küzdelmeinek újabb fordulójába.

Trapattoni 2005 nyarán Matthias Sammert váltotta fel az edzői poszton, s a klub vezetői, valamint a szurkolók meglepetéssel vegyes csalódottsággal voltak kénytelenek tudomásul venni, hogy a csapat csak vergődik a Maestro irányítása alatt. A klub vezetői valószínűleg Trapattoni hírneve miatt nem szánták el magukat hamarabb a döntésre, bár a Bundesligában nem "szívbajosak", amikor egy edző menesztéséről van szó.

A klub csütörtökön este azt közölte, hogy személyes beszélgetésen tárták fel a 66 éves edző előtt a lépés okait. Erwin Staudt klubelnök azt mondta, hogy Trapattoni "abszolút úriember" és "a világ legsikeresebb edzője" ugyan, de "munkája a csapattal nem alakult olyan hatékonyan és sikeresen", mint remélték. Trapattonit és munkatársait azonnali hatállyal szabadságolták, bár az olasz edző szerződése csak 2007. június 30-án járt volna le.