Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Elkezdődött a kizárt Juventus fellebbviteli tárgyalása

MTI
2006.07.22. 16:58
Az olasz labdarúgó bundabotrányban érintett négy klub, a Juventus, a Fiorentina, az SS Lazio és az AC Milan is büntetésének mérséklésében bízik a szombaton kezdődött fellebbviteli tárgyaláson. Ítélethirdetésre hétfőn vagy kedden kerül sor.

A július 14-i elsőfokú ítélet szerint a Juventust megfosztották az utóbbi két bajnoki címétől és száműzték a másodosztályba, ahol a következő idényt 30 pont levonással kell kezdenie. A Fiorentina 12, a Lazio 7 pont mínusszal indul a Serie B-ben. A Milantól 44 pontot levontak a 2005/06-os évadbeli teljesítményéből, ám így is maradhat az élvonalban, viszont nem vehet részt a Bajnokok Ligája 2006/07-es kiírásában. A milánóiak 15 pont levonással kezdik a következő szezont.

A botrány május ötödikén robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus azóta lemondott elnöke volt, akit azzal vádoltak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. Később a másik három klub és több személy csalására fény derült.

A másodfokú ítéleteknek keddig meg kell születnie, mert az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) ekkor kell eljuttatni a nemzetközi kupás nevezéseket.