Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Svájcban kerülnék a népszavazást az Eb miatt

MTI
2007.02.09. 11:31

Évi rendes költségvetésébe szeretné beépíteni a genfi kantoni kormány a 2008-as, Ausztriával közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság rendezési költségeit, hogy így elkerülhesse a népszavazást. A törvény értelmében minden rendkívüli költséggel kapcsolatban népszavazást kell kiírni, az éves rendes büdzsé elfogadásához azonban nem kell kikérni a lakosság véleményét.

A 2008-as kontinensbajnokság 21 millió svájci frankba kerülne a genfi kantonnak, ebből az összegből azonban csak 8,8 milliót kell előteremtenie, a többit az európai szövetség (UEFA) és a kantonok államszövetsége állja.

A 8,8 millió frankból a legtöbbet (5 millió frank) a biztonsági előkészületekre kell fordítani. A kantoni kormány elfogadhatónak tartja a rendezési költséget, egy polgári mozgalom azonban már jelezte, mindent megtesz a népszavazás kiírásáért. A civilek szerint a tornát kiíró UEFA elég bevételhez jut a közvetítési jogok értékesítéséből, nincs szükség arra, hogy a kantoni kormány is finanszírozza az Eb lebonyolítását. Ez ugyanis újabb adók bevezetését jelentené a lakosság számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!