Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nem lesz gond a zsebtolvajokkal a foci-Eb-n

MTI
2008.04.23. 12:13
A bécsi rendőrség szerint nem fognak külön gondot okozni a zsebtolvajok a júniusi, osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idején, legalábbis arányaiban nem lesz több panasz, mint egyébként.

A bécsi rendőr-főkapitányság illetékese elmondta, hogy abszolút értékben nyilvánvalóan növekedni fog a lopások száma, de ez elsősorban a hatalmas tömegnek lesz betudható. A 2006-os németországi világbajnokság tapasztalata is azt bizonyítja, hogy a nagy sportrendezvények kevésbé szolgálnak hasznos terepül a zsebtolvajok számára.

Szerinte az ok viszonylag egyszerű: a futballrajongók éppenséggel nem a legalkalmasabb "célcsoportot" képezik ebben a tekintetben. A bűnözőknek nemcsak hogy macerás szurkolóknak álcázniuk magukat - márpedig az adott terepen csak ilyen álruhában működhetnek -, hanem ráadásul még többletkockázatot is kellene vállalniuk: ugyanis komoly "ellenállásba" ütközhetnek, ha netán lebuknak.

Hasonló a helyzet a koldulással. Hogy a rémisztően magas sörárak vagy más okok húzódnak-e meg mögötte, nem lehet tudni, de tény, hogy a kéregetők ha tehetik, inkább elkerülik a szurkolókat, mert nem sok jót remélhetnek tőlük - összegezte a tapasztalatokat a rendőrségi illetékes.

Ennek ellenére a rendőri jelenlét fokozott lesz az Eb ideje alatt, főképpen a szurkolózónák és a forgalmasabb csomópontok környékén. Az egyenruhás közeg mellett civil ruhás rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd.