Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nyolc pontosra is nőhet a Barcelona előnye

2010.01.29. 12:27

Ha nyer szombaton Gijónban, a Real Madrid pedig aznap késő este kikap La Corunában, nyolc pontra nő a jelenleg 49 ponttal éllovas Barcelona előnye legfőbb üldözőjével szemben a spanyol labdarúgó-bajnokságban.

A katalánok címvédő csapatának megugrására a hétvégi, 20. fordulóban adott az esély, egyfelől a Barca kitartóan jó formája miatt, másfelől az eddig 44 pontot gyűjtött fővárosi elitalakulat meggyengülése következtében. Tudniillik a madridiak, akik a 34 ponttal ötödik Deportivónál vendégeskednek, nem számíthatnak sem a sérült argentin gólvágójukra, Gonzalo Higuaínra, sem a - visszakönyökölve ellenfele, a málagai Patrick Mtiliga orrát eltörő, ezért - két meccsre eltiltott Cristiano Ronaldóra. Főleg utóbbinak a kényszerű hiánya okozhatja a Real vesztét, mivel a portugálnak meghatározó szerepe van a blancók eredményességében. A klubvezetés fellebbezett kiállítását követően, hogy ne marasztalják el, ám hiába, a spanyol szövetség fegyelmi bizottsága hajthatatlan maradt: verdiktje szerint Ronaldo nem játszhat.

"Ő kulcsjátékos, aki hatalmas támogatást ad a csapatnak" - magyarázta az Európa-bajnok védő, Sergio Ramos a fordulót felvezető sajtótájékoztatón, miért okoz nekik akkora főfájást Ronaldo eltiltása. "De annyiszor voltunk már mélyen, nehéz helyzetben, hogy a mostaniból is ki kell tudnunk, s ki is fogunk lábalni" - hangzott el az optimista jóslat a válogatott futballista szájából. Ezzel együtt további intő jel lehet, hogy a királyi gárda 1991 óta nem nyert a Riazor-stadionban.

A bajnok Barcelona csapatkapitánya, Xavi ugyanakkor óvta híveiket a túlzott elvárástól, attól, hogy máris biztosra vegyék a címvédést:

"Még nagyon sok van vissza a szezonból, és a Madrid egészen a végéig harcolni fog. Nem lazíthatunk egy pillanatra sem" - mondta. Már csak azért sem, bár erről Xavi nem beszélt, mert a 24 ponttal 10. helyezett Sporting Gijón harcos, kemény csapat, amely odahaza különösen veszélyes még a legkiválóbb együttesekre is. Ez akkor is tény, ha a Barca elmúlt idénybeli látogatásakor valósággal letaglózta a hazaiakat, 6-1-es győzelemmel távozva Gijónból.

A madridiak esetleges vereségéből a Real mögött a harmadik helyet 39 ponttal elfoglaló Valencia szintén szeretne hasznot húzni, a hőn áhított siker azonban nem fog egykönnyen megszületni, mivel a fordulót záró vasárnapi rangadón a 33 ponttal hatodik Sevilla otthonában lép fel.

Vadócz Krisztián Osasunája ezúttal a Villarreal vendége lesz.