Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Már nemcsak a katari hőséggel, a futballkultúrával is baj van

2013.11.26. 12:15

Keményen kritizálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) Bert van Marwijk, amiért a FIFA Katarnak ítélte oda a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

„A világbajnokságot olyan országban kell rendezni, amelyiknek van futball-kultúrája" – jelentette ki a 61 éves tréner, akinek vezetésével a 2010-es vb-n Hollandia döntőt játszott.

A Hamburg jelenlegi vezetőedzője szerint hatalmas hiba volt a FIFA-döntése, amely „hihetetlen kárt" okozhat.

A vb időpontja szinte folyamatosan napirenden van, amióta kijelölték a helyszínt. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot azon véleményének, hogy nem lenne helyes nyáron rendezni a vb-t, mert Katarban akkor a hőmérséklet meghaladhatja a 40 Celsius fokot is. A novemberi vagy decemberi rendezés ellen viszont már több európai - köztük az angol - topliga is tiltakozott, mivel ebben az esetben hosszabb időre félbeszakadna a bajnokságuk. A FIFA mozgásterét szűkíti, hogy februárban pedig téli olimpiát rendeznek.

Katar legutóbb azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert kiderült, hogy a - többek között - a stadionok építésénél foglalkoztatott külföldi munkások embertelen körülmények között dolgoznak, s több haláleset is történt emiatt.