Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rendőrökkel csaptak össze vb-ellenes tüntetők Sao Paulóban

2014.02.23. 09:41

Rendőrökkel csaptak össze az idei labdarúgó-világbajnokság jelentette költségek miatt tüntetők a brazíliai Sao Paulóban szombaton, hatan megsebesültek, írja az MTI.

Mintegy ezer tüntető vonult fel a június 12-i nyitómérkőzés helyszínén, hogy a vb-re költött milliárdok miatt tiltakozzon. Sokan álarcot viseltek, ezért a helyszíni beszámolók szerint valószínűsíthető, hogy eleve zavargásokat terveztek. Egy ismert anarchista szervezet tagjai is feltűntek a felvonulók között. A rendőrség könnygázzal és hanggránátokkal feloszlatta a tüntetést, de kisebb csoportok és a rendőrök között ezután is folytatódtak az összetűzések. A sebesültek közül négyen rendőrök. Több mint 100 embert előállítottak.

Brazíliában tavaly óta sorozatosak a tüntetések a nagy sportesemények jelentette anyagi teher miatt. A tüntetők azzal vádolják a kormányzatot, hogy fontosabb területek (oktatás, egészségügy, közlekedés) helyett költi a pénzt a vb-re és a Rio de Janeiróban rendezendő következő nyári olimpia előkészítésére. Az országnak mintegy 11 milliárd dollárba kerül a labdarúgó-világbajnokság megrendezése.