János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az örmények és az azeriek nem lehetnek egy csoportban a vb-selejtezőn

2015.06.16. 18:04

Azerbajdzsán és Örményország válogatottja nem lehet ugyanabban a csoportban a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában.

Az UEFA szerint a két ország közötti politikai helyzet miat határozott így a szervezet végrehajtó bizottsága. Hasonló okból Örményország és Azerbajdzsán nem kerülhetett egy csoportba a 2014-es, brazíliai világbajnokság selejtezőinek elkészítésekor sem.

A két ország viszonya évtizedek óta ellenséges a vitatott hovatartozású Hegyi Karabah miatt, amelynek lakossága többségében örmény, a terület azonban a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott.

A két volt tagköztársaság között közvetlenül a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért és ez 1994-ben tűzszünettel, de nem békekötéssel ért véget. A harcokban 30 ezer ember halt meg, és több százezernek el kellett menekülnie otthonából.

A két ország azóta sem tudott megállapodni Karabah státusáról, így állandó a feszültségforrás a Kaukázus déli részén, amely stratégiai jelentőségű terület Irán, Oroszország és Törökország között