A dobogó is bravúr lenne a hoki vb-n

2006.11.12. 11:51
Hétfőtől a franciaországi Amiens-ben rendezik a Divízió 1-es jégkorong-világbajnokság A-csoportjának küzdelmeit. Ebben érdekelt a magyar válogatott is, mely a házigazdákon kívül a németekkel, a britekkel, a japánokkal és Izraellel van egy csoportban.

Amíg az elmúlt években többnyire a feljutás, vagy a dobogós helyezés elérése volt a jégkorong-válogatott célja, addig a mostani, amiens-i Divízió 1-es vb előtt a vezetőség úgy véli, egy esetleges dobogós hely is bravúrnak számítana.

Négy éve majdnem sikerült

A magyar együttes eddig 2002-ben állt a legközelebb a feljutáshoz, amikor a kínaiak, a britek és a románok elleni fölényes sikerek mellett a jóval esélyesebb norvégokat is legyőzte, azonban az utolsó fordulóban a dánok elleni ki-ki meccsen elbukott. Egy évvel később már nem ment ilyen jól, két győzelem (Hollandia és Litvánia ellen) mellett két vereség (kazah, lengyel) és egy döntetlen (Románia ellen) sikerült.

Egy évvel később egy harmadik, majd újabb egy év elteltével a negyedik helyen zártak Szuperék, a tavalyi debreceni vb-n hiába ért el döntetlent a később feljutó norvégokkal szemben, hiába verte meg az A-csoportból érkező japánokat és az utolsó kínaiakat, a lengyelek elleni döntetlen és a britektől elszenvedett váratlan vereség miatt csak a harmadik helyen végzett.

Cortina: Csak a hatodik hely zárható ki

A realitásokat figyelembe véve idén sem a magyar válogatott az esélyes arra, hogy megszerezze az első helyet és vele együtt kivívja a legmagasabb osztályba jutást.

Pat Cortina szövetségi kapitány az MTI-nek úgy nyilatkozott, most is "benne van a pakliban", hogy a gárda feljut, ám erre ezúttal a korábbiakhoz képest kevesebb az esély. Ráadásul csak akkor lehetne világra szóló bravúrt elérni, ha a "kirakós játékban" az összes elem passzolna, azaz a riválisok egymástól értékes pontokat vennének el.

"Játsszunk minden mérkőzésükön jól, és majd meglátjuk, hogy az mire lesz elegendő: az első, a második, a harmadik, a negyedik vagy az ötödik helyre. A hatodikat már csak kabalából is zárjuk ki" - vélekedett a kanadai-olasz szakember.

A magyar csapat:

Kapusok: Budai Krisztián (Alba Volán-Fevita), Szuper Levente (Asiago)

A tervezett sorok:
1. sor: Svasznek Bence, Sille Tamás - Gröschl Tamás, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián (mind Alba Volán)
2. sor:Szélig Viktor, Tokaji Viktor (mindkettős DAC-Invitel) - Peterdi Imre, Vas Márton (mindkettő DAC), Ladányi Balázs (Újpest)
3. sor: Lencsés Tamás (DAC), Horváth András (Újpest) - Feil Arnold, Hoffmann Attila, Jánosi Csaba (mind Ferencváros),
4. sor: Tőkési Lajos, Kangyal Balázs - Kovács Csaba, Majoross Gergely (mind Alba Volán), Fekete Dániel (Dornbirn)

Akár két győzelemmel is kezdődhet

A hétfőn rajtoló vb-n Palkovicsék legelőször a britekkel mérkőznek. Az utóbbi időszakban felemás a mérleg, akadtak értékes sikerek, de fájó vereségek is. Ezután következnek az izraeliek, akikkel még soha nem találkozott az együttes. A rivális Stanley Kupa-győztes edzővel - a kanadai Jean Perronnal (1986, Montreal Canadiens) - és több honosított orosz hokissal készül. Ezzel együtt nem elképzelhetetlen, hogy két győzelemmel indít a Cortina-csapat.

A szerdai szünnap után a házigazda franciák következnek, akiket 2001-ben óriási bravúrral sikerült a szintén otthoni (grenoble-i) vb-jükön legyőzni 3-1-re. Újabb pihenőt követően jön a várhatóan legnehezebb ellenfél, az olimpiai tizedik és a feljutáson kívül másban nem is gondolkodó német válogatott.

A németek a legesélyesebbek

A mieink a hónap elején kétszer is minimális különbséggel kaptak ki a kétszeres Stanley Kupa-győztes Uwe Krupp irányította alakulattól, amely időközben tovább erősödik, hiszen az NHL rájátszásába be nem jutott klubokból is érkeznek játékosok. A magyarok csak egyszer, még 1940. február 3-án győzték le a németeket.

A vasárnapi zárásként a japánok jönnek, akik az utolsó két egymás elleni találkozón még gólt sem ütöttek (3-0 és 7-0), igaz, ezúttal a korábbinál erősebb csapattal állnak ki.

A vb programja:

hétfő, 1. forduló: Németország-Izrael 13 ó, Magyarország-Nagy-Britannia 16:30 ó, Franciaország-Japán 20 ó
kedd, 2. forduló: Magyarország-Izrael 13 ó, Németország-Japán 16:30 ó, Franciaország - Nagy-Britannia 20 ó
szerda: szünnap
csütörtök, 3. forduló: Japán-Izrael 13 ó, Németország -Nagy-Britannia 16:30 ó, Franciaország-Magyarország 20 ó
péntek: szünnap
szombat, 4. forduló: Nagy-Britannia - Japán 13 ó, Franciaország-Izrael 16:30 ó, Németország-Magyarország 20 ó
vasárnap, 5. forduló: Nagy-Britannia - Izrael 13 ó, Magyarország-Japán 16:30 ó, Németország-Franciaország 20 ó