Judit
2 °C
7 °C

Az osztrák hokibajnokságban indul az Alba Volán

2007.05.15. 17:57
A magyar bajnok és kupagyőztes Alba Volán-FeVita szerepelhet az osztrák élvonalban - döntött keddi ülésén az Osztrák Jégkorong Liga.

Tizedikként csatlakozik a hazainál jóval erősebb osztrák jégkorongbajnoksághoz a magyar aranyérmes Alba Volán. Az osztrák élvonalban így most már hét hazai, két szlovén és egy magyar csapat játszik. A kiírás szerint hetente három mérkőzést vívnak a résztvevők.A szavazás előtt leginkáb b az Innsbruck húzódozott az Alba Volán felvételétől, azonban a székesfehérváriak helyzetén jelentősen javított, hogy az osztrák klub vezetőedzője Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, ő korábban éppen a FeVitánál dolgozott.

Párhuzamosan

"Nagy áldozatokat hozunk az indulással, de úgy gondoljuk, hogy így is megéri, a csapat és a magyar hoki fejlődése érdekében. Minden kemény kritériumnak megfeleltünk, az osztrákok minden körülményt alkalmasnak találtak" - mondta id. Ocskay Gábor szakosztályvezető az MTI-nek.

Az osztrák hoki erősebb, mint a magyar, bár a nyugati szomszéd válogatottja épp most esett ki a világ élvonalából. Az osztrák válogatott a 17., a magyar pedig a 21. a legfrissebb világranglistán. Az Alba Volán viszont úgy gondolta zsinórban ötödik bajnoki címe után, hogy kinőtte a hazai sorozatot, ezért a saját és a magyar hoki előrelépése érdekében el kell indulnia jóval erősebb osztrák ligában.

Az Alba Volán indul a magyar bajnokságban és kupában is, viszont kihagyja az idén megnyert Interligát - már ha rendeznek ilyen sorozatot egyáltalán. Id. Ocskay Gábor arra még nem tudott válaszolni, hogy miként fut majd párhuzamosan a magyar és az osztrák pontvadászat. A tervek szerint a hazai bajnokságban csak a kiemelt mérkőzéseken lépnének jégre a meghatározó játékosok, akik igazán az osztrák élvonalban tudják tudásukat fejleszteni.

A magyar bajnokság is bővül

"Az elképzelés szerint lenne egy csapat 45-50 fős kerettel és a szakemberek majd eldöntenék, hogy ki és melyik találkozón lépne jégre. Várhatóan a fiatalok a magyar bajnokságban kapnának inkább szerepet" - jegyezte meg Ocskay.

A hazai szövetség tájékoztatása alapján felnőtt szinten ez az első eset, hogy magyar klub külföldi bajnokságban szerepelhet. Korosztályos szinten volt már ilyenre példa: közel tíz éve a junior válogatott játszott a szlovák másodosztályban, míg a miskolci fiatalok a kelet-szlovákiai utánpótlás-bajnokságban voltak érdekeltek. Olyan most is előfordul, hogy magyar kölyök gárdák komplett sorai szerepelnek szlovák együttesben.

Bár erről hivatalos kimutatás nincs: az Alba Volán az első magyar csapat, amely külföldi bajnokságban szerepel a hivatásosok között. A Budapest Wolves amerikaifutball-csapat ugyan indult az osztrák pontvadászatban, de az amatőrök mezőnyében.

A tervek szerint a Borsodi Ligában is lesznek külföldiek: az elmúlt idényben a Sport Club Csíkszereda bronzérmes volt, és most a városi rivális, a HC Csíkszereda, valamint a horvát Medvescak Zagreb is jelezte: szívesen beszállna a 2007/08-es szezonra. Az ügyben június 4-én lesz egyeztetés. Amennyiben a három külföldi gárda indulhat, akkor nyolccsapatos lesz az ob I (Alba Volán, Dunaújváros, Újpest, Miskolc, FTC, SC Csíkszereda, HC Csíkszereda, Medvescak Zagreb).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?