Tekla
9 °C
20 °C

Az osztrák hokibajnokságban indul az Alba Volán

2007.05.15. 17:57
A magyar bajnok és kupagyőztes Alba Volán-FeVita szerepelhet az osztrák élvonalban - döntött keddi ülésén az Osztrák Jégkorong Liga.

Tizedikként csatlakozik a hazainál jóval erősebb osztrák jégkorongbajnoksághoz a magyar aranyérmes Alba Volán. Az osztrák élvonalban így most már hét hazai, két szlovén és egy magyar csapat játszik. A kiírás szerint hetente három mérkőzést vívnak a résztvevők.A szavazás előtt leginkáb b az Innsbruck húzódozott az Alba Volán felvételétől, azonban a székesfehérváriak helyzetén jelentősen javított, hogy az osztrák klub vezetőedzője Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, ő korábban éppen a FeVitánál dolgozott.

Párhuzamosan

"Nagy áldozatokat hozunk az indulással, de úgy gondoljuk, hogy így is megéri, a csapat és a magyar hoki fejlődése érdekében. Minden kemény kritériumnak megfeleltünk, az osztrákok minden körülményt alkalmasnak találtak" - mondta id. Ocskay Gábor szakosztályvezető az MTI-nek.

Az osztrák hoki erősebb, mint a magyar, bár a nyugati szomszéd válogatottja épp most esett ki a világ élvonalából. Az osztrák válogatott a 17., a magyar pedig a 21. a legfrissebb világranglistán. Az Alba Volán viszont úgy gondolta zsinórban ötödik bajnoki címe után, hogy kinőtte a hazai sorozatot, ezért a saját és a magyar hoki előrelépése érdekében el kell indulnia jóval erősebb osztrák ligában.

Az Alba Volán indul a magyar bajnokságban és kupában is, viszont kihagyja az idén megnyert Interligát - már ha rendeznek ilyen sorozatot egyáltalán. Id. Ocskay Gábor arra még nem tudott válaszolni, hogy miként fut majd párhuzamosan a magyar és az osztrák pontvadászat. A tervek szerint a hazai bajnokságban csak a kiemelt mérkőzéseken lépnének jégre a meghatározó játékosok, akik igazán az osztrák élvonalban tudják tudásukat fejleszteni.

A magyar bajnokság is bővül

"Az elképzelés szerint lenne egy csapat 45-50 fős kerettel és a szakemberek majd eldöntenék, hogy ki és melyik találkozón lépne jégre. Várhatóan a fiatalok a magyar bajnokságban kapnának inkább szerepet" - jegyezte meg Ocskay.

A hazai szövetség tájékoztatása alapján felnőtt szinten ez az első eset, hogy magyar klub külföldi bajnokságban szerepelhet. Korosztályos szinten volt már ilyenre példa: közel tíz éve a junior válogatott játszott a szlovák másodosztályban, míg a miskolci fiatalok a kelet-szlovákiai utánpótlás-bajnokságban voltak érdekeltek. Olyan most is előfordul, hogy magyar kölyök gárdák komplett sorai szerepelnek szlovák együttesben.

Bár erről hivatalos kimutatás nincs: az Alba Volán az első magyar csapat, amely külföldi bajnokságban szerepel a hivatásosok között. A Budapest Wolves amerikaifutball-csapat ugyan indult az osztrák pontvadászatban, de az amatőrök mezőnyében.

A tervek szerint a Borsodi Ligában is lesznek külföldiek: az elmúlt idényben a Sport Club Csíkszereda bronzérmes volt, és most a városi rivális, a HC Csíkszereda, valamint a horvát Medvescak Zagreb is jelezte: szívesen beszállna a 2007/08-es szezonra. Az ügyben június 4-én lesz egyeztetés. Amennyiben a három külföldi gárda indulhat, akkor nyolccsapatos lesz az ob I (Alba Volán, Dunaújváros, Újpest, Miskolc, FTC, SC Csíkszereda, HC Csíkszereda, Medvescak Zagreb).