Máris nagy gondban a rendezők a hoki-vb-n

2013.05.03. 22:49 Módosítva: 2013.05.04. 00:10
Pénteken Helsinkiben és Stockholmban elkezdődött a 2013-as jégkorong-világbajnokság. Az első játéknapon négy meccset játszottak, a finnek máris pontot veszítettek, Svédország pedig óriási meglepetésre kikapott Svájctól.

A legutóbbi vb ezüstérmese, Szlovákia magabiztosan ütötte ki Franciaországot. A szlovákok már 5-0-ra is vezettek, az utolsó harmadban kaptak két gólt, aztán a végén egy újabb találattal tették egyértelművé a fölényüket. A szlovákok hat gólját hat különböző játékos lőtte, Libor Hudacek, a Slovan 23 éves csatára és a két gólpasszt adó Roman Kukumberg két-két ponttal végzett. És akkor emeljük ki Miroslav Satant, az idén októberben 39 éves hokis 1050 NHL meccsel a háta mögött évről-évre vállalja a vb-szereplést, az első meccsen is gólt lőtt.

A csehek is jól nyitottak, remek első két sorral kezdtek a fehéroroszokkal szemben, a Fleischmann-Vrbata-Hanzal, valamint a Tlusty-Hudler-Voracek sortól az NHL-ben is rettegnek a védők. Fehéroroszország 11:03-ig bírta, az addig is fölényben játszó Csehország a philadelphiai Jakub Voracek, kettős emberelőnyben lőtt góljával szerzett vezetést. Egészen az 50. percig kellett várni a második cseh gólig, ezt a phoenixi Radim Vrbata lőtte, a csehek 36-21-re nyerték a kapura lövést.

A finnek nagyon nehezen lendültek bele, kétszer is vezettek a németek ellen, de a vége az lett, hogy egy perccel és 29 másodperccel a vége előtt sikerült hosszabbításra menteni a meccset, Jane Pesonen – a Pittsburgh-ben hét meccsig jutó csatár, aki 2011-ben világbajnok lett – két gólt lőtt.

A svédek ennél is rosszabbul jártak. Svájc már 2-0-ra is vezetett, főleg a második svájci gól volt zseniális. A New York Islanderstől – főleg a magatartása miatt – eltanácsolt, az AHL-ben hokizó Nino Niederreiter olyan gólt lőtt, amire a legnagyobbak is csettintenének, három védőt cselezett ki, majd a kapus mamutjáról pattant a korong a kapuba. Svájc a végén üreskapus gólt lőtt, Hjalmarsson pedig egy zseniális jobb alsó sarkost. Ezzel együtt is a házigazdák vereséggel kezdtek.

H csoport

Franciaország–Szlovákia 2-6 (0-1, 0-2, 2-3)

Gólszerző: Raux, Fleury, ill. Miklik, Olvecky, Zaborsky, Radivojevic, Satan.

Finnország–Németország 4-3 (1-0, 1-1, 1-2, 1-0)

Gólszerző: Kontola (2), Pesonen, Savinainen, ill. F. Schultz, Ehrhoff, Ankert

S csoport

Csehország–Fehéroroszország 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Gólszerző: Voracek, Vrbata.

Svédország–Svájc 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)

Gólszerző: Fransson, Hjalmarsson, ill. Bieber, Niederreiter, Gardner.