Magyar tinilányok törtek be a hokielitbe

2014.03.23. 08:36

Újabb fontos állomásához érkezett a magyar jégkorongsport. Az utóbbi évtizedek leglátványosabban fejlődő magyar sportága a világ legjobbjait látja vendégül, amire a sportág történetében még nem volt példa. Vasárnap kezdődik és egy hétig tart Káposztásmegyeren a női U18-as elit világbajnokság, nem mellékesen a magyar válogatottal.

Joggal lehetünk büszkék a 18 éven aluli lánycsapatra, hiszen a felnőtt és korosztályos válogatottakat is figyelembe véve a legjobb csapatról beszélünk. 2012-ben, a Norvégiában rendezett tornán jutottak fel a legjobbak közé. Olyan, nálunk lényegesen fejlettebb hokikultúrával bíró nemzeteket előztek meg, mint az osztrák, a norvég, a szlovák, és lettek veretlenül elsők.

női u18

Egy évvel később a finnországi vébé is remekül sikerült. Az elitben a világ legjobbjának számító, eddig három aranyat, három ezüstöt nyerő Kanadától csak 4-1-re kaptunk ki. A házigazdától 4-0-ra, viszont a legfontosabb meccsünket megnyertük, hosszabbításban 2-1-re győztük le Németországot, ami biztos bennamradást ért. A negyeddöntőben a svédektől kaptunk ki, a helyosztón megint a finnek jöttek, és egy szorosabb meccsen 3-1-es vereséget szenvedtünk, így 6. helyen végeztünk.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány elmesélte, hogyan is indult az U18-as lányaink története itthon. „Ez egy ötéves program volt, aminek most vagyunk az utolsó évében. Akkoriban ötlött fel a Magyar Jégkorong Szövetségben, hogy össze kéne állítani egy női U18-as csapatot is. Hallani lehetett, hogy vannak ügyes lányok, de igazából nem tudta senki, mire képesek egy csapatként.”

Gyorsan kiderült, megéri foglalkozni velük. Egy budapesti négyes tornán másodikak lettünk Szlovákia mögött, Prágában pedig a csehek mögött. Egyértelművé vált, hogy megérettek a Divízió I-es világbajnokságra, ám a nemzetközi szövetség sok nehezen teljesíthető követelményt írt elő. Úgy döntöttek végül a nemzetközi szövetségben, hogy egy kvalifikációs tornával döntik el, a hat indulni kívánó országból mely kettő juthat be a világbajnoki sorozatba. Asiagóban pedig taroltak a lányok, veretlenül kerültek be a Divízió I-be.

A mostani világbajnokságon a lebonyolítás ugyanaz lesz, mint legutóbb, azaz a nyolc résztvevőt két csoportba osztották, ahol körmérkőzés után a két legjobb egyből az elődöntőbe jut. A második és harmadik helyen végző csapatok a negyeddöntőben játszanak, a két csoportutolsó a bentmaradásért küzd.

A mieink csoportjában szerepel a háromszoros világbajnok Egyesült Államok, őket szinte kizárt, hogy verni tudjuk. A legutóbb bronzérmes svédekkel a tavalyi vb-n a negyeddöntőben meccseltünk és 4-0-ra kaptunk ki. Gömöri szerint Oroszország csapata lehet az, amelyet legyőzhetnek a csoportkörben a lányok, amivel nagyot léphetnek előre a bennmaradásért. Az oroszok legutóbb is az utolsó meccsükkel harcolták ki az élvonalban maradást. A másik csoportban Kanada, Csehország, Finnország és Japán szerepel.

U-18-as női világbajnokság

A női U18-as válogatott bő kerete:

Kapusok: Horváth Vanessa (Sportország SC U14), Németh Anikó (Pesterzsébet U16), Poltzer Renáta (MAC U16)

Hátvédek: Holzer Bernadett (KMH U16), Köles Kata (Marilyn), Medgyes Dorottya (MAC U16), Németh Bernadett (Pesterzsébet U16), Odnoga Lotti (Győri ETO U16), Pál Vanda (Wooster Oilers (USA)), Pártos Réka (Pesterzsébet U16), Szűcs Anita (Sportország SC U14), Tóth Enikő (Spisska Nová Ves (SVK))

Csatárok: Dabasi Réka (Vasas U16), Gottlibet Zóra (KMH U16), Grkovic Jelena (MAC U16), Horváth Tifani (UTE U18), Jókai Szilágyi Kinga (SC Weinfelden (SUI)), Kiss Andrea (MAC U16), Krivi Krisztina (UTE U18), Nagy Orsolya (Mannheim (GER)), Pintér Hanna (MAC U16), Pintér Lili (MAC U16), Szelényi Lilien (Vasas U16), Ungár Rebeka (KMH U16)

2008 óta ez lesz a hetedik női U18-as világbajnokság. Eddig csak Kanada és az Egyesült Államok nyert, mindketten 3-3-szor, sőt az összes ezüstérmen is ez a két válogatott osztozott. A svédek négyszer lettek harmadikok, a csehek és a finnek egyszer-egyszer. Öt olyan válogatott van – az amerikai, a kanadai, a svéd, a cseh és a finn – amely az eddigi hét torna mindegyikén ott volt.

Sportdiplomáciailag is fontos, hogy Budapest rendezi a világbajnokságot, hiszen az eddig hat helyszinből ötször a legeredményesebbeknek – Kanada, Egyesült Államok, Svédország, Csehország és Finnország – jutott a lehetőség. 2009-ben Németország adott othont a tornának. Magyarországon pedig először lesz ilyen jelentőségű jégkorong-világbajnokság, remélhetőleg minél több szurkolóival. Erre minden lehetőség adott, ugyanis a rendezvényt mindenki ingyen tekintheti meg a káposztásmegyeri Jégpalotában.

Az első meccset vasárnap 14.30-től játssza a magyar válogatott Svédország ellen.

A további program:

  • 2014. március 24., hétfő, 18.30: Magyarország–USA
  • 2014. március 26., szerda, 18.30: Oroszország–Magyarország