Az NHL megszenvedett a karácsonnyal

2014.12.24. 08:58

Biztos, hogy a legvérmesebb hokiszurkolók sem ismerik Stan Gilbertson nevét, pedig a most 70 éves, egykori balszélső örökre beírta magát az NHL történelemkönyvébe. 1971. december 25-én, az azóta már nem létező California Golden Seals hokisaként lépett jégre, és a Los Angeles Kings elleni meccs utolsó percében, 18 másodperccel a vége előtt az üres kapuba ütötte a korongot. Ő lett az utolsó játékos, aki karácsony napján gólt szerzett az NHL-ben.

A California–Los Angeles-meccs volt az egyike annak a hatnak, amelyet 1971 karácsonyán játszottak, és amely egy korszak végét jelentette. Azóta december 24. és 26. között nem játszanak meccseket az észak-amerikai ligában.

Szegény Gilbertson hat évvel később akkor került megint a címlapokra, amikor egy autóbalesetben elvesztette az egyik lábát, így 33 évesen, 428 meccsel a háta mögött kellett befejeznie a karrierjét.

Akkori csapata, a Golden Seals is csak 1978-ig létezett, a franchise Cleveland Barons néven fejezte be végleg. A klub a szintén anyagi gondokkal küzdő Minnesota North Starsszal (ma már Dallas Stars) egyesült.

California Golden Seals

1966 karácsonya a Bostonnak, a Torontónak és a New York Rangersnek is emlékezetes maradt, ugyanis mindhárom csapatnak két meccset kellett játszania: Szenteste és karácsony másnapján is. A New York-iak nem nyafogtak, elutaztak Montréalba, ahol 4-3-ra nyertek, majd egy rövid kis ünnepség után elrepültek Chicagóba, ahol 1-0-ra intézték el a Blackhawkst.

Szintén a Rangershez fűződik még két karácsonyi történet. A csapat 1971-ben megint december 25-én a Minnesota otthonában nyert 2-1-re, 21 győzelemmel, 11 vereséggel, és két hosszabbításos vereséggel állt, ilyen sem előtte, sem utána egyetlen szezonban sem sikerült karácsony napjáig.

1943-ban a második világháború sem szakította félbe a bajnokságot és a december végi játéknapot, de a háború miatt a Rangers játékosállománya erősen megcsappant, így ezen a napon 2-15-1-es rekorddal álltak, és így is nyerni tudtak Torontóban 5-3-ra, ez volt a szezonban első idegenbeli győzelmük.

New York Rangers 1971

Bosszantó, amikor a szurkoló a karácsonyát úgy áldozza fel, hogy még gólt sem lát. Így jártak 1949-ben a Montréal-New York Rangers meccs nézői, az akkori szezon két legjobb kapusának, Chuck Raynernek és a montréali Bill Durnannek nem lehetett gólt lőni.

Gilbertson lőtte az utolsó, a torontói Bill MacMillan a legtöbb gólt karácsonykor, az 1984-ben még edzőként is dolgozó hokis 1971-ben, a Detroitnak vágott hármat. A legtöbb gólt hozó karácsonyi meccs az 1970-es Boston-Pittsburgh 8-4, a legtöbb gólt pedig a Detroit Falcons szerezte a Toronto ellen, 10-1-es győzelemmel köszöntötte az 1930-as ünnepeket.

Azóta más szórakozást választottak maguknak az NHL-ben, mint karácsonykor hokizni. 2008 óta minden évben - 2013-ban a lockout miatt elmaradt szezont leszámítva - szabadtéri meccsel kezdik az új évet. 2015. január 1-én a Washington Capitals és a Chicago Blackhawks lesz a soros. A fővárosban, a helyi baseballstadionban, a National Parkban várhatón 40 ezer néző előtt rendezik a Winter Classicot.