Két játékossal és egy harmaddal volt jobb Szlovákia

GettyImages-528832548
2016.05.07. 13:51

Lejátszotta első meccsét a magyar jégkorong-válogatott Szentpéterváron. Ezúttal Szlovákia komoly energiákat mozgatott meg, és viszonylag simán nyert. Ahogy megfogalmaztuk korábban, nem ez volt a sorsdöntő meccs a számunkra. Azt is fel kell jegyezni, hogy voltak a meccsnek olyan periódusai, amikor nemcsak megszorítottuk, hanem meg is leptük ellenfelünket.

Az viszont döntő volt, hogy a szlovákok NHL-es (vagy korábbi tengerentúli) sora, az edmontoni Andrej Sekera, a detroiti Tomas Jurco és a korábbi New York Islanderses Martin Marincin 6 pontot hozott össze a 60 perc alatt. Közülük is a Jurco-Sekera páros volt az (2 gól, 2 gólpassz), akikkel nem tudtunk mit kezdeni.

Valamint azzal, hogy az első két harmadban a magyar csapat az öltözőben ragadt: az első játékrész első 6-8 percében, de a második elején is bepréseltek minket a szlovákok.

Sekeráék már a meccs elején megmutatták, hogy ezt a meccset most tényleg nagyon komolyan veszik. Alig sikerült a harmadunkból is kijönni, aztán az első gól is megszületett, egy volt NHL.es, Martin Marincin révén. De pont nem az jött, hogy megtörtünk volna. Aztán mi is megkaptuk az előnyt, amelyet a visszajátszás tanúsága szerint Galló Vilmos adta, az IIHF egyelőre Frank Banhamnek adta.

Lehetett fokozni a tempót az egyenlítő gólunk után a szlovákoknak akadtak komoly problémái. De hiába rohantunk, végül egy szédületes, megpattanó Sekera-bomba után megint ott volt az előny.

A második játékrész nagy része kísértetiesen hasonlított az elsőre. Az elején még  partiban voltunk nagyobb nevű ellenfelünkkel, sokat ütköztünk, jól építettünk fel támadásokat. Aztán elkezdett fogyni a levegő és az Andrej Sekera-Tomas Jurco páros megint összehozott egy gólt. Az első harmadban 11-6, a másodikban 11-4 volt a kapura lövések aránya. És ez azért elég kevés volt.

A harmadik harmad aztán az elejétől a miénk volt, Vas János bátor elkorcsolyázása, vagy Dudas Jesse lövése mutatta még nincs ennek a meccsnek vége. A harmad közepén előfordult, hogy a szlovákok csak nyomozták a korongot. Borzasztóan megnyomtuk az utolsó perceket, volt három előnyünk is egymás után. Csakhogy ezek mind kimaradtak, a végén egy üres kapus gól végleg megpecsételte a sorsunkat.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Rich Chernomaz szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy a magyar csapatban nem volt NHL-szinthez szokott játékos, ennyivel voltunk gyengébbek. „Idegesen kezdtünk, majd a bekapott gól után magunkhoz tértünk, és egyenlítettünk. A második harmadban a szlovákok jobbak voltak, jól védekeztek, és percekig beszorítottak bennünket. A harmadik harmadban játszottunk a legjobban, emberelőnyöket harcoltunk ki, de sajnos, nem tudtuk ezeket gólra váltani. Ez a helyzet, amikor a legjobbak között szerepelsz” - mondta Chernomaz, aki hozzátette, hogy ha végig úgy játszi a válogatott, ahogy a szlovákok ellen, akkor elégedett lesz.

Nem sikerült a bravúr, vereség lett a sokkal esélyesebb Szlovákia ellen, de ez a meccs, főleg annak az utolsó harmada megjelölte az utat. Keményen ütközni, harcolni a korongért, sokat korcsolyázva sok helyzetet és lövést kialakítani. Gyakorolhatjuk is rögtön vasárnap: ellenfelünk az a Kanada lesz, amely az első meccsén simán átgázolt az amerikai válogatotton, 5-1-re verte őket. A mérkőzés szintén 11.15-kor kezdődik, azt is élőben követheti az Indexen.

Magyarország-Szlovákia 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)

Szentpétervár. 

Gólszerző: Fank Banham (Galló Vilmos, Bartalis István), ill. Tomas Marcinko (Dominik Granak, Vladimir Dravecky), Tomas Jurco (Andrej Sekera, Martin Maricin), Andrej Sekera (TOmas JUrco, Martin Maricin), Patrik Lusnak (üres kapus gól).