Kanada 0-2-ről fordított, megint vb-döntős

2017.05.20. 17:59 Módosítva: 2017.05.20. 21:25

A helyszínen néztük meg, ahogy Kanada lett a 2017-es jégkorong-világbajnokság első döntőse, miután a kölni elődöntőben 4-2-re legyőzte Oroszországot. A kanadaiak úgy lettek sorozatban harmadszor is vb-döntősök, hogy gyakorlatilag egyetlen harmadot korongoztak tudásuk szerint. A másik elődöntőt Svédország magabiztos fölénnyel nyerte 4-1-re.

Az első harmadban már a 27. másodpercben, de Haan révén jött az első kanadai kapura lövés, aztán az oroszok a harmadik perc környékén szintén megérkeztek a meccsbe. Voltak gyerekes hibák mind a két oldalon, szemmel láthatóan tartott egymástól mind a két csapat, mindketten a biztos védekezésre ügyeltek.

Arról, hogy legyen némi izgalom is, egy orosz emberelőny gondoskodott, volt is belőle két veszélyes lövés, de gól az nem, a némi orosz fölényt mutatott a 11-7-es kapura lövési arány. 

Éppen a két csapat elmúlt tíz évének közös története adhat választ arra, miért is volt annyira óvatos mind a két csapat az első húsz percben. 2008-ban, éppen az azóta utolsó kanadai vb-n, Quebecben Oroszország a hosszabbításban nyert 5-4-re. Egy évvel később Svájcban - ezen a vb-n szerepeltünk mi is - megint a döntőben, és megint az oroszok voltak a jobbak. Jött a 2010-es olimpia, és egy 7-3-as kanadai kiütés. Három hónappal később a vb-n az oroszok egy 5-2-vel vágtak vissza. Ez volt az utolsó orosz győzelem. 2015-ben 6-1, 2016-ban 5-3 Kanadának, a legutóbbi tétmeccsük is éppen egy vb-elődöntő volt

A második harmad is egy orosz előnnyel kezdődött, az eddig legnagyobb orosz helyzet maradt ki, aztán elcserélte magát az észak-amerikai csapat, és máris jött az újabb orosz előny. Megint volt két Picard-védés, és a harmad közepére egyértelmű fölénybe került az orosz válogatott, kanadai támadás se nagyon volt, nem hogy lövés. Egy kanadai előny kellett, hogy javítsanak némileg a statisztikájukon, de komolyabb helyzet így is a másik kapu előtt adódott inkább.

A komoly helyzetek pedig góllá érettek. A 33. percben ziccerig dolgoztak ki egy helyzetet. Artyom Panarin vette észre, hogy Jevgenyij Kuznyecovra senki nem figyel, aki még pár másodpercet várni is tudott, majd közvetlen közelről beütötte. A 35. percben Guszev pedig úgy is gólt tudott ütni emberelőnyből, hogy el sem találta rendesen a korongot. A harmad végére egyre kilátástalanabb lett a kanadaiak játéka, sokszor csak nyomozták a korongot, és volt olyan helyzet is, amikor három orosz vitte egy kanadaira. 12-12 volt a kapura lövések aránya, de ha pontozni lehet, akkor ezt kettővel az oroszok vitték.

A jégkorongban két gól nem előny. És 17 másodperc kellett a kanadaiaknak, hogy egyet faragjanak ebből, még emberelőnyben voltak, amikor Scheifele nyúlt bele jól egy lövésbe, amely becsapta Vaszilevszkijt. Érezhetően felpörögtek a kanadaiak, több volt a helyzetük, a kapura lövésük is, és egymás után harcolták ki az emberelőnyöket. 

Fogyott az idő, de nem jött az egyenlítő gól, a kanadaiak pedig az idő múlásával egyre elkeseredettebben támadtak. És egy ilyen végén, az 55. percben jött az egyenlítés, Nate McKinnon harcolt meg a korongért a kapu előtt és behúzta a kapus mellett. A gól megfogta az oroszokat, és így Kanada két perc alatt megfordította a meccset. Egy védőről visszapattanó korongot O'Reilly kotort be közvetlen közelről. A végső csapás pedig 67 másodperccel a vége előtt Sean Couturier üres kapus gólja volt. 

Kanada sorozatban harmadszor vb-döntőzik, ha megnyeri a vb-t ugyanannyi aranya lesz, mint az oroszoknak, vagyis 27. 

Svédország játssza Kanadával döntőt, miután a második elődöntőben 4-1-re legyőzte Finnországot. Svéd fölényt hozott az első harmad, akik egy klasszikos góllal (buliból elhozott, kapásból egyből ellőtt koronggal) szereztek vezetést, a finnek pedig egy középre visszapattanó korongból egyenlítettek. A svédek nagyszerűen korcsolyáztak korong nélkül, sokszor akadt üres ember gólhelyzetbe, 11-5 nyerték a kapura lövéseket. 

A második harmadban megint a svédek szereztek gyorsan előnyt, emberelőnyből Klingberg távoli bombája talált utat a kapuba. A svédek ebben a játékrészben is sokkal jobb hokit mutattak. Előnyből jött a harmadik góljuk is, Nylander lövése átcsorgott Sateri kapuson, úgy vezettek simán, hogy a harmad második felét kicsit ellazázták. A második harmad kapura lövéseit 15-6-ra nyerték, a játékban is ekkora volt a különbség.

Az utolsó harmadban a finnek az elején mindent egy lapra téve próbáltak rohamozni, de az a kis plusz ma hiányzott a játékukból. A svédeknek viszont minden bejött. Nordströmnek még egy olyan lövés is, amelynek éppen csak egy korongnyi helye volt Sateri válla és a kapuvas mellett. A svédek nagyon simán hozták végül a második elődöntőt. Az Oroszország-Finnország bronzmeccset vasárnap 16:15-kor, a Kanada-Svédország döntőt 20:45-kor rendezik

A svédek a 10. aranyukat, vagy a 20. ezüstjüket szerzik meg a vb-k történetében. A nyolcadik Kanada-Svédország döntő következik majd, a svédek 1962-ben és legutóbb 1991-ben tudták verni az észak-amerikaiakat, az utolsó három döntó (legutóbb 2004-ben) Kanadáé volt.

Világbajnokság, elődöntők

  • Kanada-Oroszország 4-2 (0-0, 0-2, 4-0)

Köln, 16 469 néző

Gólszerző: Scheifele (40:17), McKinnon (55:07), O'Reilly (56:58), Coutourier (58:53) ill. Kuznyecov (32:16), Guszev (34:50)

  • Svédország-Finnország 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Köln, 11 242 néző

Gólszerző: Edler (01:49), Klingberg (24:36), Nylander (34:52) Nordström (53:52) - Kemppainen (4:45)