Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ütőnkön volt a korong

2018.04.30. 08:55 Módosítva: 2018-04-30 08:59:47

Régi mondás, hogy harc után okos a katona, és a magyar jégkorong-válogatott tagjai valószínűleg jó néhányszor visszanézték már, mit kellett volna tenniük 25 másodperccel a vége előtt.

Vas akkor elhozta a korongot a kapunk előtt, Varga Arnold (Újpest) azonban rossz megoldást választott, azonnal nem bikázott bele, birtokolni akarta. Ha csak a palánkra üti, onnan szinte biztosan kimegy a harmadból, és akkor most arról beszélnénk, milyen nagyszerű helyzetfelismerés volt, mert már nem volt idejük arra a briteknek, hogy érdemben veszélyes helyzetet alakítsanak ki. Bár tudjuk, a hokiban 20 másodperc is nagyon sok, de annyi idő alatt nem könnyű visszavinni.

A helyszínen a tudósítóink úgy látták – a videóról sajnos ez nem derül ki jól láthatóan –, hogy a megnyert bedobás után a magyar játékosok egyike elütött a korong fölött, a pakk mintha elakadt volna. A tornán nagyon sok ilyen technikainak tűnő hiba volt – a csapatok panaszkodtak is arra, hogy a sportarénában rossz a jég minősége, és ugye ez aznap már a harmadik meccs volt, annak is az utolsó perce.

Persze, hogy ha sikerül is kiemelni a korongot, az mire elég, nem tudjuk. Csak fikció, hogy akkor meg tudtuk volna akadályozni a britek egy újabb rohamát, hiszen a felszabadítás elmaradt, a britek visszaszerezték a pakkot, és a bal sarokból újabb támadást indítottak. Az egész tornán remekül teljesítő Vay Ádám még menthette volna a helyzetet, de szerencsétlenül ért hozzá.

A Sport1 közvetítésében nem is ezt a jelenetet emeli ki Szuper Levente, hanem azt, hogy az ütőnkön volt a korong. „Simán ki lehetett volna tenni” – jegyezte meg Engyel István kommentátor. „Kardoztunk a korongért, nyilván meg akartuk szerezni” – állapította meg ismét Szuper, a 2008-ban feljutó válogatott kapusa.

Letargikus visszanézni, kevés információnk van, mi volt az edzői utasítás. Kell-e egyáltalán ilyenkor? Vagy elég csak azt sulykolni, el a kaputól? Azt tudjuk, a meccs után nyilatkozta Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány, hogy a meccsnek ebben a kritikus szakaszában szándékosan nem kért időt, „mivel vezetett a csapat, az volt a helyes, amit tettem. Előnyben semmiképp nem volt szabad ellőni az időkérést”.

A 62 éves szakember egyébként még nem döntött a folytatásról. Tolvanen beszámolója biztosan sok kérdést vet majd fel, mert a válogatott több meccsen elmaradt valós tudásától. Az emberhátrányos védekezésünk jól működött az egész vébén, és volt néhány remek egyéni teljesítmény – a kapus Vay Ádám mellett Sebők, Galló, Erdély, Hári emelhető ki a fiatalok közül –, de a csapatnak nagyon rossz volt a helyzetkihasználása és a védekezésben is hiányzott a kellő határozottság.

Jövőre Szlovákia rendezi az A-csoportos világbajnokságot, ahová a britek mellett az általunk legyőzött olaszok jutottak fel. A magyar csapat a kazahokkal és a szlovénekkel maradt a divízió 1/A csoportban, ide érkezett a kiesett lengyelek helyére Litvánia, és lesz két kieső az elitligából. Hogy a jövő évi tornát hol rendezik, az az A csoportos vébé utolsó előtti napján derül ki.