Paulina
20 °C
35 °C

Sofron: Ez élet-halál volt

2019.05.03. 05:06

Sofron István szerint "élet-halál" mérkőzés volt a magyar válogatott számára a litvánok ellen aratott csütörtöki 4-1-es győzelem a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon.

"A legfontosabb, hogy nyertünk, élet-halál meccs volt" - fogalmazott a keret legeredményesebb tagja, aki góllal segítette csapatát a sikerhez. A 31 esztendős csatárnak ez volt a századik pontja nemzeti színekben, 44 assziszt mellett 56. gólját lőtte.

"Főleg annak tükrében volt lényeges, hogy látjuk, milyen jó eredményeket értek el - utalt arra, hogy a litvánok a fehéroroszoktól (4-3) és a házigazda kazahoktól (3-1) is szoros meccsen kaptak ki. - Igazi halálcsoport ez az idei világbajnokság, bárki bárkit elverhet."

Szerinte, bár eddig a papírforma érvényesült a vb-n, de több meccs is nagyon szorosan alakult, ezért fontos volt, hogy ne kerüljenek bajba egy újabb vereséggel.

"Bár külön öröm, hogy betaláltam, ezzel megvan a századik pont, de az elsődleges az, hogy jól, igazi csapatként játszottunk, összeszedettek voltunk, és nyerni tudtunk."

A szlovénok elleni pénteki mérkőzésre tekintve kiemelte, az ellenfelet remek játékosok alkotják, de "nálunk is van egy Bartalis, nálunk is van egy Hári".

Nagyon jól játszottunk ma, ha tovább tudjuk vinni ezt a teljesítményt, és a szerencse is mellénk pártol, mint ahogy ma be tudtuk lőni a helyzeteinket, úgy bárki ellen van esélyünk.

A duplázó - gólpasszt is adó - Bartalis István hangsúlyozta: az egész csapatnak jó érzés volt, hogy megszerezte a vezetést a litvánok ellen.

"Így végre nem nekünk kellett rohannunk az eredmény után.

Kicsit mindenki megkönnyebbült,

utána nyugodtan tudtuk játszani."

Mint mondta, 4-1 után már nem követték mindenben a terveket, ekkor hibáztak is, ám ezek kiküszöbölésével a következő mérkőzés is jól sikerülhet.

"Most végre szerencsére tényleg az történt a jégen, amit mi szerettünk volna. Azt beszéltük meg a meccs előtt, hogy hatvan percig azt kell csinálnunk, amit az edzői stáb kért tőlünk. Úgy gondolom, hogy ezt nagyjából sikerült is végigvinni" - fogalmazott Benk András, aki - Vas Jánossal együtt - részese volt 2008-as "szapporói csodának".

A második gólt jegyző Erdély Csanád arról beszélt, hogy minden egyes gól után egyre jobban játszottak, egyre magabiztosabban teljesítettek olyan szituációkban is, amikben korábban ez nem sikerült.

"Sokkal korongbiztosabbak voltunk, mint az előző két meccsen. Ebbe nyilván beletartozik, hogy bár nem becsülöm le a litván együttest, nem képvisel olyan szintet, mint a belorusz."

A magyar válogatott pénteken - magyar idő szerint 15.30-as kezdéssel - a szlovénokkal mérkőzik, végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t vasárnap ugyancsak 15.30-tól. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be. (MTI)