Tízcsapatos lesz idén a magyar-erdélyi hokibajnokság

2019.09.11. 12:39

Hét magyarországi és három erdélyi csapat vesz részt az idei magyar bázisú és magyar bajnoki címről is döntő hokibajnokságban, az Erste Ligában. A tavalyi idényhez képest egyetlen helyen változott a mezőny, az alapszakaszt 9. helyen zárt Vienna Capitals II. idén nem indult, így csökkent a csapatok száma 11-ről tízre.

A szezon szeptember 13-án, vagyis most pénteken kezdődik, a nyitónapon négy meccset játszanak, az elsőt, magyar idő szerint fél hatkor Brassóban (a Vasas kezdi a bajnokságot erdélyi túrával, másnap Csíkszeredában lépnek jégre).

A címvédő FTC - amely ezt megelőzően 1997-ben volt bajnok - este hatkor hazai jégen, Pesterzsébeten a Gyergyói Hoki Klub ellen kezdi a szezont, de hattól lesz egy másik fővárosi meccs is, a bronzérmes (amúgy 13-szoros bajnok, de legutóbb 1988-ban győztes) Újpest ellenfele a Hokiklub Budapest lesz. A nyitónap negyedik meccs fél héttől egy Fejér megyei rangadó lesz, Székesfehérváron az EBEL-klub fiókcsapata, a Fehérvári Titánok a hatszoros bajnok, de a tavalyi idényt pocsékul záró Dunaújvárost fogadja. A Csíkszereda a már említett szombati Vasas elleni hazai meccsel kezd, míg legutoljára, vasárnap, a Debrecen lép jégre (a Fehérvárt fogadják). Az első tévés meccs egyben az idény első derbije lesz, a hétfői UTE-Ferencváros találkozót adja majd a köztévé sportcsatornája.

Az idei szezon különlegessége, hogy Győrben is lesznek Erste Liga-meccsek: amint elkészül a városban az 1800 fős hokicsarnok, a Fehérvári Titánok 12 bajnoki meccsét ott rendezi majd (a Győrnek utánpótlás csapatai vannak U8-tól minden korosztályban).

A bajnokságot a tavalyihoz hasonló rendszerben bonyolítják le.

  • Az alapszakaszban négy teljes kört rendeznek, a 36 meccs alapján alakul ki a középszakaszra az 5-5 csapatos alsó- és felsőház (az alsóból a legjobb három kerül a negyeddöntőbe).
  • A legjobb nyolc között a felsőházi első négy csapat ellenfelet választhat magának a másik négyből, az elődöntőket és a döntőt hagyományos szisztémában rendezik.
  • Az alapszakasz január közepén zárul le, a középszakasz február közepéig tart, a rájátszás a negyeddöntőkkel február 22-én indul, és előreláthatólag március végén vagy április elején ér véget.
  • A téli szünetben, december 26-30. között mindennap lesz a ligában meccs.

A mezőnyben három olyan csapat van, amely korábban már megnyerte a 2007-ben indult, 2017-ig Mol Ligának hívott bajnokságot. Az FTC-n kívül a Csíkszereda - amely 2011-ben nyert, de 2013-ban és tavaly is döntős volt, és idén is esélyesnek tűnik -, valamint a Dunaújváros, amely 2012-ben és 2013-ban nyert, azóta viszont döntős se volt.

A három legerősebb magyar klub viszont nem - vagy csak fiókcsapattal - vesz részt az idei szezonban sem. A korábbi háromszoros győztes miskolciak és a budapesti MAC a szlovák ligában indulnak ezúttal is - igaz, a Hokiklub Budapest együttműködik a MAC-cal -, márpedig a tavalyelőtti szezonig ez a két csapat uralta a ligát (az utolsó négy győztes kettejük közül került ki). A fehérváriak első számú csapata, a Fehérvár AV19 pedig változatlanul az Erste Liga osztrák nagytesójában, az EBEL-ben szerepel majd.