2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Kiakadtak a románok a közösen elénekelt Székely himnusz miatt

20220508 HUN ROU-154
2022.05.10. 11:06
Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a Székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően.

A román sportsajtó botrányosnak minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4–2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a Székely himnuszt a magyar csapattal együtt. A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz.

A román szaksajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték az „úgynevezett Székely himnuszt” a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

„Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!”

 – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Az már a vasárnapi mérkőzés előtt eldőlt, hogy ljubljanai tornán a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

(Borítókép: Vörös Dávid / MJSZ)