Ez Amerika! Még a kültéri mérkőzést is fedett pályán játsszák

2023.12.18. 14:26
A 2024-es észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) következő, már tradíciónak számító Winter Classic-mérkőzését avagy szabadtéri ütközetét 2024. január elsején, hétfőn rendezik meg. A középmezőnyhöz tartozó Seattle Kraken fogadja a 48 ezer fő befogadására alkalmas T-Mobile Parkban a ligaelső és Stanley Kupa-címvédő Vegas Golden Knights csapatát. A nézőcsúcs biztosan nem dől meg, egy váratlan fordulatot azonban mégis hozhat az összecsapás.

A mostani Winter Classic abban lesz más az eddigiekhez képest, hogy a csendes-óceáni időzónában és Seattle-ben először rendeznek mérkőzést. A helyszínt illetően a választás egy behúzható tetejű baseballstadionra esett, amire a nyugati parton fekvő, Washington államban lévő város esős éghajlata miatt van szükség.

Abban az esetben tehát, ha erős esőzés lesz, amelyben nem lehetne megütközni – az időjárási előrejelzések alapján erre kimondottan jó esély mutatkozik –, akkor

behúzzák a tetőt, és az amúgy szabadtérre tervezett meccset beltéren rendezik. Csakúgy, mint az idény összes többi találkozóját. a közkedvelt esemény lényegét ezzel részben elveszik...

Igaz, a másik része attól megmarad, a jégkorongcsarnokokhoz képest még mindig nagyobb nézőszám előtt küzdhetnek a felek.

A Winter Classic-mérkőzésnek 2008 óta komoly hagyománya van. Az elsőt a New York állambeli Orchard Parkban található Ralph Wilson Stadionban (ma Highmark Stadion) rendezték meg a Pittsburgh Penguins és a Buffalo Sabres részvételével, és előbbi gárda 2–1-es győzelmével zárult. Az esemény olyannyira nagy érdeklődést keltett, hogy 71 217-en tekintették meg a helyszínen – ezzel rögtön jó magasra tette a sportági mércét, amit aztán csak 2014-ben sikerült felülmúlni –, míg a televízióban és a rádióban majdnem négymillióan követték a találkozót.

A 16 év alatt legtöbbször, egészen konkrétan három alkalommal a Boston Bruins győzött, a legutóbbi, tavalyi januári összecsapáson a Pittsburgh Penguinst gyűrte le.

A nézőszámot illetően a rekord a michiganiek amerikaifutball-stadionjához fűződik, 2014-ben 105 491-en látták a helyszínen, amint a Toronto Maple Leafs szétlövést követően 3–2-re legyőzte a Detroit Red Wingst.

Az elmúlt másfél évtizedben csupán két alkalommal maradt el a kedvelt mérkőzés: 2013-ban az NHL-es bérvita, 2021-ben a koronavírus-járvány szólt közbe.

A kinti mérkőzést az NHL alapszakaszában, minden év első napján vagy annak környékén rendezik meg, döntően olyan helyszínen, ahol azért van érdekelt klub a mezőnyből. A ligának van további két, hasonló jellegű összecsapása: a Heritage Classic és az NHL Stadium Series.

Cikkünk zárásakor a hatodik NHL-szezonját éppen címvédőként taposó Vegas 31 mérkőzést tudott le a most zajló alapszakaszban, 20 összecsapását megnyerte – hatot a ráadásban –, és 11-szer maradt alul. Utóbbi során ötször jutott legalább ponthoz. A mindössze harmadik NHL-idényében küzdő Seattle teljesítménye ennél jóval visszafogottabb: 32 találkozón 10 győzelem és 22 vereség. Tíz sikeréből hét volt rendes játékidős, 11 ráadásos összecsapásából hármat nyert meg, nyolcat elbukott, 14 alkalommal zárt pont nélkül.

Különleges öltözet

A Winter Classicon részt vevő csapatok a mérkőzésen gyakran valamilyen régi, emlékezetesnek számító retró stílusú pulóvereket és felszereléseket viselnek, amelyek igen népszerűek a szurkolók körében. Sokszor a találkozó után is viselik őket a játékosok, a 2011-es résztvevők, a Penguins és a Washington Capitals pedig a 2011–2012-es idényben harmadik számú mezként dobta be a klasszikuson hordott egyenruhát.

A Winter Classic visszavezethető egy 2001-es egyetemi ütközetre (Cold War), amelyet két amerikai rivális, a Michigan State University és a University of Michigan játszott október 6-án. A 74 544 néző akkor sportági világrekordot döntött. A jégkorong újkori történetében ez volt az első szabadtéri összecsapás, amelynek hatalmas sikere például szolgált hét évvel később az NHL számára, és útjára indult a Winter Classic.

Már utóbbi újabb dimenzióba helyezte aztán az ehhez hasonló szabadtéri jégkorongmeccseket, és a már említett Heritage Classicet újjáélesztette, az NHL Stadium Seriest pedig beindította. Azóta viszont már az AHL-s csapatoknak is rendeznek találkozókat, illetve hozzájárult a szabadtéri jégkorong főiskolai és egyetemi szintű népszerűsítéséhez. Ennek hatására számos tanintézmény, korosztályos és kisebb liga rendez ilyet.

Aki részt szeretne venni a következő, januári találkozón, az egyrészt siessen a szervezéssel, másrészről pedig 84 dollárért (30 ezer forint) már tud jegyet vásárolni. A prémiumülőhelyekre pályázóknak – akik a hangulat átélése közben talán még a korongot is esélyük lesz látni – ennél viszont jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, hiszen 14 603 dollár (több mint ötmillió forint) is lehet a beugró.

(Borítókép: baseballinstadiums.com)