Kajak-kenu vb: négy magyar a paraszámokban

2011.08.09. 10:32

Meglehetősen friss szakág a kajak-kenu világbajnokságok történetében a parakenu. A fogyatékkal élő sportolók először a 2009-es dartmouth-i világbajnokságon mérhették össze tudásukat, akkor bemutató szám volt a parakenu, egy esztendővel később Poznanban azonban már teljes jogú világbajnoki résztvevőként szerepeltek a programban. Az augusztus 17-én kezdődő MOL Kajak-Kenu világbajnokságon négy magyar versenyzőért szoríthatunk.

Külföldön már szakirodalom van róla, idehaza még gyerekcipőben jár a parakenu sport, amelynek alapjait Pruzsina István fektette le Magyarországon, aki elsőként kezdett el foglalkozni mozgássérült sportolókkal a Honvédnál. A klubban körülbelül tíz felnőtt versenyző, és tizenöt-húsz gyerek edzéseit irányítja, de vidéken is kezdenek kialakulni kisebb bázisok, vagyis érezhetően megmozdult valami ebben a sportágban. Ami jórészt köszönhető az augusztus 17-én rajtoló szegedi MOL világbajnokságnak, no és annak, hogy 2016-tól a paralimpia programján is szerepel a sportág.

Az augusztus 17-én kezdődő szegedi világbajnokságon négy parasportoló áll majd rajthoz, ketten közülük már szereztek nemzetközi tapasztalatot: Szabó Sándor a poznani világbajnokságon, míg Rigó Imre az idei belgrádi Európa-bajnokságon szerepelt. Két újonc is bemutatkozik majd a Maty-éren. Kajdi Katalin paraúszóként szerzett már nemzetközi tapasztalatokat, ám mint mondta: a szegedi viadal élete egyik legfontosabb állomása lesz. A parakenu számok előfutamait a világbajnokság nyitónapján, vagyis szerdán délután, a döntőket pedig csütörtök délután rendezik.

A magyar indulók:

K-1 LTA 200 m Pál Bence

K-1 TA 200 m Szabó Sándor

NK-1 TA 200 m Kajdi Katalin

V-1 TA 200 m Szabó Sándor

V-1 LTA 200 m Rigó Imre