Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Birgit Fischer a magyar győzelmet tippel

2011.08.19. 08:54

A nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer szerint a magyar női négyes nyeri majd a pénteki K-4 500 m-es döntőt a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A németek legendás versenyzője újságíróként van jelen a Maty-éren, a Bild am Sonntag című lapot tudósítja.

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarok nyerik a számot. Bár a fehéroroszok is sokat erősödtek az elmúlt időszakban, és ott vannak ugye a honfitársaim is, szerintem most a hazaiak a legjobbak” - mondta az MTI érdeklődésére a 49 éves kajakos, aki éppen a közlemúltban jelentette be, hogy megpróbálja megcélozni a londoni olimpiai részvételt.

„Már elkezdtem készülni, például ma délután is próbálok egy kicsit edzeni majd. - árulta el. - Ősztől aztán következik egy keményebb munka, és majd márciusban meglátom, milyen állapotban leszek. Ha megfelelőnek ítélem, nevezek a németországi válogatókra. Hogy milyen számban szeretnék ott lenni Londonban? Az majd kialakul.”

Birgit Fischer elmondta azt is: örömmel tapasztalja, hogy a női mezőny változáson ment át az elmúlt években, sokkal több nemzet sportolói küzdenek reális eséllyel az érmekért.

„Ez mindenkinek jobb. Korábban tulajdonképpen csak a magyarok és a németek különcsatája volt a női kajak, most azonban már sokkal színesebb, változatosabb. Ez a versenyzőknek is jót tesz, és a közönség sem unja.”

A kétgyermekes családanya először 1980-ban, Moszkvában szerepelt nyári játékokon, és nyolc ötkarikás elsősége mellett 27 világbajnoki elsőséget is begyűjtött. Legutóbb 2004-ben, Athénban szerepelt olimpián úgy, hogy korábban már kétszer is visszatért: az 1988-as szöuli és a 2000-es sydneyi játékok után egyformán három évet pihent, és mindkét alkalommal a visszatérése után újabb aranyat, illetve aranyakat szerzett.

Hőségriadó, párakapuk, hűtőkamionok

Hűtőkamionokat és párakapukat rendeltek a helyszínre az olimpiai kvalifikációs szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői. A kánikula és az erős UV-B sugárzás miatt a nézőket is óvatosságra intik. A szervezők tájékoztatása szerint pénteken 33-34 fokos kánikula várható a helyszínen, és mindehhez erős UV-B sugárzás is társul. A rendezők emiatt több óvintézkedést is hoztak: párakapukat állítanak fel, sőt több hűtőkamion is szolgálatba áll, amelyekben főleg a sportolók, illetve a szervezőgárda vízkészletét próbálják hidegen tartani. Az elmúlt napokban olyan sok folyadék fogyott a vb-n, hogy több tízezer palackos ásványvíz utánpótlást is rendeltek a szervezők.

A viadal pénteki, szombati és vasárnapi döntőire több tízezer szurkolót várnak. A nagyobb nemzetközi, illetve hazai sportesemények gyakorlatától eltérően a MOL vb-re helyszínére bárki bevihet magával vizet és üdítőt.

„Majdnem 60 ezer palack ásványvíz fogyott el az elmúlt napokban a Maty-éren. A versenyzők, valamint az őket kiszolgáló szervező csapat tagjai is hősiesen küzdenek a kánikulával. Hétvégére hűtőkamionokat, párakapukat és vízutánpótlást rendeltünk, és arra kérünk minden szurkolót, hogy készüljön fel a forróságra. Azt gondolom egyébként, hogy ez sokkal jobb, mintha egész hétvégén zuhogna az eső. A napsütéses időben több tízezer nézőre és fergeteges hangulatra számítunk” – nyilatkozta Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke.