Az előolimpia a következő cél a kajakosoknak

2011.08.22. 11:09

A vasárnap zárult szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság után a magyar válogatott gerince már a szeptember 1. és 4. között, Londonban sorra kerülő előolimpiára készül.

„A sportszakmai szempontok ezúttal háttérbe szorulnak majd, utazásunk legfontosabb célja az lesz, hogy feltérképezzük a körülményeket, a pályát és a szállást. - mondta az MTI érdeklődésére Storcz Botond szövetségi kapitány. - Nem teljes csapattal megyünk, nagyjából azok fognak vízre szállni Londonban, akik Szegeden az olimpiai számokban indultak.”

Kiemelte, hogy a Széles Gábor, Nagy Péter 1000 m-es kenupáros nem tart az együttessel, az ő szereplésük volt számára a legkellemetlenebb élmény a vb-n.

„Nem is az a tény, hogy kiestek a középfutamban, s ezzel lemaradtak a kvótákról, hanem az, hogy nem küzdöttek az utolsó vércseppig. - fogalmazott a szakember. - De beszéljünk a kellemes dolgokról is: a legjobban annak örültem, hogy a női kajaknégyes zsinórban harmadszor is megnyerte az 500 m-t, s a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpáros sikere is felejthetetlen. Remélem, ettől lendületet kapnak, és jövőre akár az 1000 m-es olimpiai számban is számolhatunk velük.”

Az MTK-s kettős tagjai Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai, ő is azt szeretné, ha jövőre ötkarikás induló lenne az egység.

„Én elégedett lettem volna a dobogós helyezéssel a páros esetében, de természetesen boldog vagyok, hogy megnyerték a döntőt. - mondta az MTI-nek a mesteredző. - Az volt a cél, hogy válogatott kerettagok legyenek a jövőben, mert most nem voltak azok, s így mindent magunknak kellett fizetnünk. Reméljük, mostantól jár majd nekik támogatás. A fiúk most kapnak négy hét pihenőt, aztán megkezdjük a felkészülést az olimpiára, mert az a célunk, hogy ők induljanak K-2 1000 méteren Londonban.”

A hazai válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel (az olimpiai számokat tekintve két arannyal és egy ezüsttel), valamint 14 ötkarikás indulási joggal (hét férfi kajakos /8 a maximum/, hat női kajakos /6/ és egy kenus /4/) zárta a viadalt. A még hiányzó négy kvóta megszerzésére a jövő májusi, európai pótkvalifikáción lesz lehetőség.