Így nyert Ausztria történelmi kajakaranyat

2011.08.23. 12:39
Az olimpiai kilencedik osztrák egység rohamosan fejlődött Almási Nándor irányításával, a németeket, magyarokat verve lettek világbajnokok női kajak 500-on.

„Minden megoldás érdekel” – ezt mondta Almási Nándornak az osztrák kajak-kenusok elnöke, miután az edző a sokadik ajánlatra is nemet mondott. Mivel azonban ő szabta a feltételeket, a megegyezés sem maradt el.

„Azt mondták az osztrákok, hogy elküldtek tanulni, és most már visszatérhetek” – viccelődött a világvándor, aki Dél-Afrikában és Angliában is dolgozott, de előtte 1987-ben már az osztrákokhoz szegődött.

„Én már nem akartam elmenni itthonról, hiszen több mint 15 évig voltam külföldön, azt hittem, az MTK-ban maradhatok. Szívesen maradtam volna, de nem úgy alakultak a dolgok” - magyarázta, de nem részletezte a váltás körülményeit, a klubnál azonban jelentős csúszások vannak a fizetéssel, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ez is közrejátszhatott. A Szegeden vb-győztes Tóth és Kulifai például fizetést sem kapott idén, őket elmeneteléig Almási készítette fel.

„Hétfőn délután megyek Linzbe, péntek délután már itthon vagyok. A páros egyik tagja, Yvonne Schuring a nyolcórás munka mellett lett világbajnok. Elszántságát jól érzékelteti, hogy 34 éves. A másik lány, Viktoria Schwarz valójában profi, sportszázados állása van. Van még egy lány, és ezzel fel is soroltam a komplett válogatottat. Nem egészséges, hogy csak ennyien vagyunk, mert nincs versenyhelyzet, mint itthon, de az előnyöket legalább igyekszem kihasználni, sok versenyen indulhatunk, és ezekre tökéletesen fel lehet őket készíteni. Annak sem vagyunk kitéve, mint itthon, hogy esetleg a kemény válogatókon már kiégnek a versenyzők.”

Az osztrák Viktoria Schwarz és Yvonne Schuring (b-j) örül, miután a női kajak párosok versenyében 500 méteren aranyérmet nyert
Az osztrák Viktoria Schwarz és Yvonne Schuring (b-j) örül, miután a női kajak párosok versenyében 500 méteren aranyérmet nyert

A világbajnoki aranyhoz az is kellett, hogy Schuring fél percet javult kétezer méteren, ez tehát az Almási-faktor, erre lehetett építeni az ötszáz felépítésénél. „Dinamikusabb lett az edzés, technikailag is nagyon sokat fejlődtek, a magyar módszereket ültettem át. Most már gazdaságosan eveznek, megtanulták, mi kell ehhez. Érzik a hajó sebességét, nem halnak bele egy-egy résztávba. Hallottam, hogy csodaként értékelik ezt a két tizednyi különbséggel megszerzett aranyat, én nem fogalmaznék ilyen magasztosan, mert az idei nyolc versenyünkön hétszer érmet szereztünk, tehát a hátterünk megvolt már.”

Nehéz megjósolni, mi lehet az olimpián, de az biztos, hogy bármelyik magyar páros (Janics, Kovács vagy Kozák, Szabó) induljon is, egyik kihívója az osztrák egység lesz.