Hogy kell érteni Kovács Katalin cáfolatát?

2011.12.14. 13:44

Janics Natasa december elején úgy nyilatkozott: Kovács Katival indul a londoni olimpia előtti válogatón. Két olimpiát nyertek együtt, harmadszor is nyerhetnének, abszolút érthető és indokolható tehát az egység újbóli létrejötte.

Kovács azonban ezt nem erősítette meg, bár örül neki, de azt mondta, korai még erről beszélni.

Janics és Kovács tavaly augusztusban a  poznani kajak-kenu világbajnokságon
Janics és Kovács tavaly augusztusban a poznani kajak-kenu világbajnokságon

Kovács szavait is lehet indokolni, hiszen a szövetség válogatási elveiben rögzítette: a triplázás kizárt. Baráth Etele elnök az Indexnek elismerte, a Peking előtti számhalmozásnak vége, az akkori engedélyezés hiba volt.

A tavaszi felmérők és egyéni válogatók után derül ki, melyik a legerősebb összetételű négyes. Ha Janics benne van a négyesben és 200 egyesben is ő a legjobb - egyeduralkodó volt a sprintben -, akkor elvileg a párosban nem mehet. (Ekkor Kovács összeülhet Kozákkal például, aki a napokban lett a sportág örökös bajnoka.)

Egy kiskapu azonban mégiscsak van a szabályban, Storcz Botondé az utolsó szó. Ha ő úgy látja jónak, akkor a négyesen természetesen változtathat, tehát a legindokoltabb esetben mégis lehet triplázás. Rendkívül sok függ azonban Janics formájától, a szülés után milyen állapotban tér vissza.

Baráth feltétlenül szívügyének tekinti a női négyes londoni sikerét, mert 1992 óta ebben a számban nem volt arany, és ha favoritként utaztunk is, a németek többnyire bejöttek elénk.

A londoni helyekért hat kiemelkedő versenyző küzd: Janics Natasa, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Benedek Dalma, Szabó Gabriella, Csipes Tamara.