Bombaerős magyar csapat az utánpótlás kajak-kenu vb-n

2013.07.09. 09:38

Augusztus első hétvégéjén rendezik az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a kanadai Wellandban. Végleges csapatnévsor még nincs, de Hüttner Csaba kapitány szerint a hétvégi második válogató után kijelenthető, hogy nagyon erős csapat utazik majd ki az év legfontosabb utánpótlás versenyére.

A kapitány elmondta, hogy a vasárnapi válogatón hozzávetőleg ugyanazok nyertek, akik az első válogatón is jól mentek.

„Az ifiknél eleve azok a négyesek indultak el Poznanban, amelyek második helyet szereztek az első válogatón, természetesen a világbajnokságon már az A-egységek állnak rajthoz. Ezen kívül a kimagasló tehetségek, mint például Birkás Balázs, vagy Hajdú Jonatán, Kanadában már nemcsak egy, hanem két olimpiai számban is versenyezhetnek. Az U23-as csapat még ennél is jobban kicserélődik. Poznanban ugyanis nem indultak 21 évnél idősebb versenyzőink, az Európa-bajnokság magyar résztvevőinek 80%-a nem lesz ott a vb-n, helyettük idősebb, gyorsabb és rutinosabb versenyzők utaznak a wellandi világbajnokságra.”

A kapitány még hozzátette, hogy az utánpótlás keretben jelenleg négy olyan játékos van, aki kijuthat a felnőtt világbajnokságra is; Dombvári Bence, Dudás Miklós, Tótka Sándor és a kenus Lantos Ádám.

„A program teljesen új, mert ettől az évtől fogva csak olimpiai számokat és két női kenus döntőt rendeznek meg a világbajnokságon az utánpótlásnak. Ez nagy érvágás, mer t így jóval kevesebb fiatal juthat ki a Vb-re. Ez hosszú távon szerintem nem tesz jót a gyorsasági kajak-kenunak, mert így kevesebben maradnak meg a sportágban. Viszont a mi csapatunk ettől függetlenül erős lesz és sok szép érmet gyűjthet be Kanadában.” – tette még hozzá Hüttner Csaba.