Kovács Kati: Mintha kivégzésre mennék

2013.08.31. 17:48 Módosítva: 2013.08.31. 19:48

Az öt arany mellett egy ezüstöt szerzett a magyar küldöttség: Kovács Katalin és Janics Natasa révén. Az olimpián is második lettek, az idei Eb-n harmadikok, de mint Kovács emlékeztetett rá, akkor egy gyenge pályát mentek, míg most kihozták magukból a maximumot.

„Régebben azt mondtam a világbajnokságok, nagy versenyek előtt, hogy olyan, mintha hullámvasúton ülnék. Most ezt annyival helyesbítem, hogy olyan, mintha a kivégzésemre mennék. Nem voltam még soha kivégzésen, így nyilván nem tudom, milyen az, de azt igen, hogy egy perc után egy ilyen futam után mindenem fáj. Most is így történt. Nem tudom elmondani pontosan ezt az érzést, mert nem félek, csak tudom, hogy mi fog rám várni egy perc kegyetlen tempó után. Ha megkívánunk egy fagyit, és összemegy a nyál a számban és megveszem, tudom, mi vár rám. Itt azt tudom előre, hogy kemény lesz, és azt is, hogy fizikálisan biztosan megvisel. És egy perc után még nincs vége, még negyven másodpercig hajtani kell tiszta erőből. De túléltük, örülök az ezüstnek."

Janics Natasa annyival egészítette ki párostársát, hogy örülni kell ennek a második helynek, és ő azt is teszi. „Persze, jobb lett volna, ha nyerünk, de így alakult. Ennyi volt bennünk, jól jöttünk a végén, de a németeket már nem tudtuk utolérni. Remélem majd a négyesben visszavágunk nekik.”

A húsz éves Dombvári Bence egyesben 1000 méteren nyert bronzérmet, messze a legnagyobb sikerét érte el, edzőjének, Kiss Istvánnak ezzel kedveskedett születésnapjára.

„Titokban számítottam erre" - mondta a versenyző, aki a királyi számban hosszú idő után az első érmes magyar.

„A felnőtt mezőnyben ez egy nagy eredmény, bevállalósan, csodásan versenyzett, ahogy kell" - ez már Kiss István összegzése volt.