Kokainvétsége után bombaformában Dombvári

2016.05.19. 14:02

A duisburgi olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu versenyen Magyarország a meglévő hat mellé újabb két helyet szerzett, így a szakvezetés kényelmesen variálgathatja majd az egységeket az augusztusi riói olimpián.

Most ugyanis a kajak kettes ezer méteren nagyszerű győzelmet ért el Hufnágel Tibor és Dombvári Bence.

Féltávnál már két hajóhosszal is vezetett a magyar hajó, az ukránok azonban 200 méterrel a vége előtt átvették a vezetést. A magyar egység azonban még egyszer újítani tudott, visszaverte Kuharik és Csurkan támadását, és vagy 20 centivel megelőzte a szélső pályán előrelopakodó egységet.

A magyar duó a válogatón is nagy sebességet mutatott egy hete, meg is nyerték – a tavaly az Európa-játékokon győztes Kammerer, Szalai az ötödik helyen futott be –, és ha még egyszer nyernek itthon, akkor mehetnek is rögtön az olimpiára.

Dombvárit tavaly márciusban – versenyidőszakon kívül – kokainvétségen érték, eltiltották. A hazai szövetséget akkoriban támadták, hogy csak 10 hónapra tiltotta el, és az érintett augusztusban már versenyezhetett.

Ezt a kényszerpihenőt ugyanakkor tökéletesen használta fel a 23 éves Dombvári, mert a páros előtt egyesben is nyert, vagyis Rióban akár duplázhat is. Dombvári a 2013-as vb-n harmadik volt ezer méteren, hosszú évek óta az övé volt az egyetlen érem.

"Amikor a verseny előtt kinéztem a hangárból, láttam, hogy tükörvíz van, s ezt nagyon imádom, mert ezen sokkal technikásabban lehet versenyezni - mondta az MTI-nek Hufnágel Tibor. - Simán vezettünk, de az utolsó métereken feltűntek az ukránok, ekkor aztán Bence mindent beleadott, olyan erő jött hátulról, hogy az hihetetlen."

Utólag úgy látszik, nem volt rossz döntés, hogy nem törtek pálcát felette – sokan elégedetlenek voltak az eltiltásával –, mert most kényelmetlenebb helyzetben lenne az egyébként sikeres sportág, ha egy évre meszelték volna el. Négy embernek kellett volna ugyanis megoldania az egyes, a páros nem utolsósorban a négyes indulási jogát Rióban.

A magyaroknak így a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. Összehasonlításul: London előtt 14-et szereztek, végül 13-mal oldották meg az olimpiai versenyeket.
 

"Az, hogy férfi kajakban megvan a maximális kvótaszám, azt jelenti, hogy nem kell kényszermegoldásokat alkalmaznunk. Nem fordulhat elő, hogy valakit azért indítunk egy számban, mert nincs több helyünk, vagy az, hogy aki otthon a válogatót megnyeri, nem tud bekerülni az utazók közé" - fogalmazott Storcz Botond szövetségi edző.
 

Hozzátette: az olimpián mind a 12 számban indulhat magyar hajó.