Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bombameglepetés: kikapott a verhetetlennek látszó kajaknégyes

2016.06.09. 18:10

A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású hajó nyerte a férfi kajaknégyesek csütörtöki versenyét Szegeden, a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján. A favoritnak tartott, itthon évek óta veretlen Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kvartett másodikként ért célba.

A vasasos Kuglerrel kiegészülő honvédos hajó végig vezetett a versenyben, a hajrához közeledve robbantott, így az utolsó száz méteren már látszott, hogy a többiek nem tudják beérni. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-bronzérmes, Európa Játékok-győztes Kammerer, Tóth, Kulifai és Pauman alkotta négyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, a harmadik pedig az olimpiai bajnok Dombi Rudolf vezette Dombi, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összeállítású kvartett lett.

A K-4 1000 méteres szám abból a szempontból kilóg a sorból, hogy itt mindössze egyetlen ütközetet - a mostanit - rendeztek az olimpiai indulásért, igaz, a válogatási elvek szerint a moszkvai Európa-bajnokság eredménye alapján a szakvezetés még kiírhat egy új válogatót. Storcz Botond vezetőedző az MTI-nek azt mondta: a győztes négyes indulhat az Eb-n, és ha ott megfelelően szerepel, az olimpián is.

Hozzátette, mivel alig edzett együtt ez a négyes, könnyen elképzelhető, hogy még javulnak is augusztusig.

Kammererék a duisburgi világkupán sem mentek túl jól május közepén, ettől még óriási meglepetés a hazai vereségük.

Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai a tavalyi átütőbbek voltak, mint idén, a Kammerer-Szalai páros például csak ötödik lett az első válogatón.

„Ma a jobb győzött – ismerte el sportszerűen a futam után Kammerer Zoltán, az ezüstérmes hajó vezérevezőse, a Graboplast Győri VSE versenyzője. – Két nagyszerű csapat mérte össze tudását, jó erős szembeszél volt, mi sem követtünk el hibát, ennyit tudtunk, nincs kifogás. Nem tagadom, felmerül bennem, hogy nem lehetek ott a hatodik olimpiámon, de csak ha visszajön Rióból a magyar csapat és én nem leszek rajta a repülőgépen, akkor fogom felfogni. A hétvégén még lehet eső, lehet hó alapon egyesben és párosban is rajthoz állok. Nem tudom, hogy melyikben van nagyobb esélyem, a páros Szalai Tamással az első válogatón nem ment annyira jól. Holnap meghajtom az egyest, szombaton a párost, aztán meglátom.”

A 12 olimpiai szám közül korábban háromban dőlt el, hogy ki a hazai különcsata győztese, a többiben a mostani, vasárnapig tartó viadal a válogató második fordulója.

A női kajakosoknál Kozák Danuta 500 méteren, Douchev-Janics Natasa pedig 200 méteren, míg a férfi kenusoknál Vasbányai Henrik és Mike Róbert 1000 méteren már korábban megnyerte a magyar válogatót azzal, hogy a duisburgi világkupán, illetve az azt követő úgynevezett szétlövésen jobbnak bizonyult hazai ellenfelénél. A női kajaknégyest az egyesben és párosban nyújtott teljesítmények alapján állítják össze.

A Rióba utazó csapat végleges összetétele a június 24-26-i Eb után válik véglegessé. A magyaroknak 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra.

A hétvégi, szegedi versenyről - amely egyben az ötkarikás műsorban nem szereplő számokban a moszkvai kontinensviadal válogatója is - péntek délelőttől élőben közvetít a Duna World.

  • Eredmény:
  • férfi K-4 1000 méter:
  • 1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila (BHSE, Vasas) 3:00.162 p
  • 2. Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (Graboplast Győr, Vasas) 3:01.494 
  • 3. Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely (UTE, EDF Démász Szeged, FTC, ASE) 3:03.444