Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Bombameglepetés: kikapott a verhetetlennek látszó kajaknégyes

2016.06.09. 18:10

A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású hajó nyerte a férfi kajaknégyesek csütörtöki versenyét Szegeden, a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján. A favoritnak tartott, itthon évek óta veretlen Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kvartett másodikként ért célba.

A vasasos Kuglerrel kiegészülő honvédos hajó végig vezetett a versenyben, a hajrához közeledve robbantott, így az utolsó száz méteren már látszott, hogy a többiek nem tudják beérni. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-bronzérmes, Európa Játékok-győztes Kammerer, Tóth, Kulifai és Pauman alkotta négyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, a harmadik pedig az olimpiai bajnok Dombi Rudolf vezette Dombi, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összeállítású kvartett lett.

A K-4 1000 méteres szám abból a szempontból kilóg a sorból, hogy itt mindössze egyetlen ütközetet - a mostanit - rendeztek az olimpiai indulásért, igaz, a válogatási elvek szerint a moszkvai Európa-bajnokság eredménye alapján a szakvezetés még kiírhat egy új válogatót. Storcz Botond vezetőedző az MTI-nek azt mondta: a győztes négyes indulhat az Eb-n, és ha ott megfelelően szerepel, az olimpián is.

Hozzátette, mivel alig edzett együtt ez a négyes, könnyen elképzelhető, hogy még javulnak is augusztusig.

Kammererék a duisburgi világkupán sem mentek túl jól május közepén, ettől még óriási meglepetés a hazai vereségük.

Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai a tavalyi átütőbbek voltak, mint idén, a Kammerer-Szalai páros például csak ötödik lett az első válogatón.

„Ma a jobb győzött – ismerte el sportszerűen a futam után Kammerer Zoltán, az ezüstérmes hajó vezérevezőse, a Graboplast Győri VSE versenyzője. – Két nagyszerű csapat mérte össze tudását, jó erős szembeszél volt, mi sem követtünk el hibát, ennyit tudtunk, nincs kifogás. Nem tagadom, felmerül bennem, hogy nem lehetek ott a hatodik olimpiámon, de csak ha visszajön Rióból a magyar csapat és én nem leszek rajta a repülőgépen, akkor fogom felfogni. A hétvégén még lehet eső, lehet hó alapon egyesben és párosban is rajthoz állok. Nem tudom, hogy melyikben van nagyobb esélyem, a páros Szalai Tamással az első válogatón nem ment annyira jól. Holnap meghajtom az egyest, szombaton a párost, aztán meglátom.”

A 12 olimpiai szám közül korábban háromban dőlt el, hogy ki a hazai különcsata győztese, a többiben a mostani, vasárnapig tartó viadal a válogató második fordulója.

A női kajakosoknál Kozák Danuta 500 méteren, Douchev-Janics Natasa pedig 200 méteren, míg a férfi kenusoknál Vasbányai Henrik és Mike Róbert 1000 méteren már korábban megnyerte a magyar válogatót azzal, hogy a duisburgi világkupán, illetve az azt követő úgynevezett szétlövésen jobbnak bizonyult hazai ellenfelénél. A női kajaknégyest az egyesben és párosban nyújtott teljesítmények alapján állítják össze.

A Rióba utazó csapat végleges összetétele a június 24-26-i Eb után válik véglegessé. A magyaroknak 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra.

A hétvégi, szegedi versenyről - amely egyben az ötkarikás műsorban nem szereplő számokban a moszkvai kontinensviadal válogatója is - péntek délelőttől élőben közvetít a Duna World.

  • Eredmény:
  • férfi K-4 1000 méter:
  • 1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila (BHSE, Vasas) 3:00.162 p
  • 2. Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (Graboplast Győr, Vasas) 3:01.494 
  • 3. Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely (UTE, EDF Démász Szeged, FTC, ASE) 3:03.444