37 évesen került a vb-csapatba az olimpiai bajnok kajakos

2017.07.10. 21:58
Hétfőn a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökség jóváhagyta, hogy a felnőtt világbajnoki indulással kapcsolatos szétlövéseket a hétvégi plovdivi Európa-bajnokság után, jövő szerdán rendezik meg.

Vasárnap Szolnokon befejeződött a második válogatóverseny, amelyen az augusztusi racicei világbajnoki indulásért csaptak össze a versenyzők. Több számban is sorozatgyőzelem született, de nem mindenhol.

A már biztos vb-résztvevők: 

  • Kopasz Bálint (K-1 500 és 1000 m)
  • Hajdu Jonatán (C-1 200 m)
  • Horváth Bence (K-1 200 m)
  • Varga Dávid (C-1 5000 m)
  • Lucz Dóra (K-1 200 m)
  • Bodonyi Dóra (K-1 1000 és 5000 m)
  • Korisánszky Dávid, Mike Róbert (C-2 500 és 1000 m)
  • Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (C-2 200 m)
  • Takács Tamara, Vad Ninetta (K-2 500 m)
  • Hagymási Réka, Szabó Ágnes (K-2 200 m)
  • Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (C-2 500 m)

"A férfi kajak négyeseknél két bő keretet jelöltem ki, 1000 méteren Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Kammerer Zoltán, Noé Zsombor és Bogár Gábor, míg 500 méteren Nádas Bence, Tótka Sándor, Mozgi Milán, Tóth Dávid és Molnár Péter jöhet szóba a csapat kijelölésénél. Természetesen figyelembe veszem az Európa-bajnoki szereplést és a csapathajós alkalmasságot a döntésemnél" - mondta Hüttner Csaba kapitány.

A férfi kajakosok Tokióban már 500 méteren versenyeznek, míg mindeddig az ezer méter szerepelt a műsorban.

"Női 500 egyesben is befolyásoló tényező lesz az Európa-bajnokság, valamint a szétlövés eredménye. Ezen a távon még az biztos, ha sérülés nem jön közbe, akkor a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta alkotta négyes készülhet a világbajnokságra. Két előbbi a szétlövés résztvevője."

Fazekas augusztus elsején 37 éves lesz, és szolnoki egyesbeli második helyével vívta ki a a vb-tagságot. Az első válogatón néhány héttel korábban gyengén ment, ezért az Eb-re nem utazhat, de összeszorította a fogait, és a vb-t elérte. Fazekas 2012-ben és tavaly volt az olimpián győztes négyes tagja. A győztes egységből ő maradt egyedül.

Lucz Dóra az időrend miatt nem lehet az egység tagja, mivel a kétszáz egyes döntőjét az ötszáz négyes előtt rendezik meg. Női kenuban egyeztettünk Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső edzőjével, Szabados Krisztiánnal, és C-1 200 méteren nem tartunk szétlövést, ebben a számban Kincső rajtolhat” – vázolta a jelenlegi helyzetet Hüttner.

A kapitány még egy kitételt szabott: Vasbányai Henrik abban az esetben állhat rajthoz a Kiss Tamás elleni szétlövésen, ha a plovdivi Európa-bajnokságon a legjobb hat versenyző között zár.

„Henrik sem a Világkupán, sem a második válogatón nem evezte végig a távot, ezért úgy döntöttem, eredménykényszert kell alkalmazni nála ahhoz, hogy ki tudja hozni magából azt az eredményt, amely a formája alapján benne van” – indokolt a kapitány.