Négy magyar egység jutott döntőbe a kajak-kenu vébé első délelőttjén

2019.08.21. 14:01 Módosítva: 2019.08.21. 14:04

Magyar szempontból remekül kezdődött a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, ugyanis már az első napon négy egység jutott közvetlenül döntőbe a délelőtti előfutamok után – írja az MTI.

A sort a 20 éves Lucz Anna és a 23 éves Kiss Blanka kettőse nyitotta, akik a 200 méteres női kajakpárosok első előfutamában végeztek a második helyen. A verseny után Lucz úgy értékelt, hogy remekül kezdtek, de később elkezdtek billegni, ezen pedig még lehet javítani, Kiss pedig arról beszélt, hogy nagyon nehéz dolguk lesz majd a döntőben, úgyhogy

most pihennek, és elsősorban mentálisan próbálnak majd felkészülni a pénteki versenyre. 

A magyar csapatnak ekkor egyébként már volt egy másik döntős hajója is: női K-2 1000 méteren a kevés nevező miatt nem rendeztek előfutamokat, így Hagymási Réka és Medveczky Erika duója a pénteki döntőben kezdik majd meg a versenyzést.

A férfiaknál aztán a 200 méteres kenupárosok előfutamában Korisánszky Dávid és Mike Róbert lett negyedik, majd az ifjúsági vb-bronzérmes kenus, Bragato Giada lett harmadik 500 méteren, ezekben a számokban azonban csak a győzelem ért döntőt, így nekik majd a középfutamon kell kivívniuk a döntőt. A doppingeltiltása miatt a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó Dombvári Bencének is versenyeznie kell majd csütörtökön: hiába szerezte meg magabiztosan a kajakos a magyar csapat első győzelmét szerdán K-1 500 méteren, a mezőny nagysága miatt a számban kötelező a középfutam.

Vissza kell még szoknom a nemzetközi mezőnybe. Négyszáz méterig nyomtam keményen, aztán az utolsó százon befújt a szembeszél. Remélem, a középfutamban ennél jobb időt tudok evezni.

– értékelt a győzelemmel visszatérő Dombvári, hozzátéve, hogy szerencséje volt, hogy a válogatón győztes Kopasz Bálint átadta ezt a számot, mert neki ez a kedvence.

Rajt-cél győzelmet aratott a Hajdu, Fekete kenupáros is 500 méteren, ez pedig számukra már döntőt ért, mert az első három egyenes ágon továbbjutott. A magyar kenusok elmondták, versenyhéten nem szoktak ilyet csinálni, de tegnap volt két kemény edzésünk, hogy szokják a körülményeket, a meleget, ez pedig láthatóan bejött. Négyszázig jól mentünk, de az utolsó százban még van tartalék – tették hozzá.

Az utolsó magyar érdekeltségű délelőtti előfutamban, férfi K-4 1000 méteren Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek lett második, így ők is készülhetnek a pénteki döntőre. 

Eközben a paraverseny is elkezdődött, ott a 16 éves, tavasszal Európa-bajnok Kiss Péter megnyerte előfutamát, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert pedig harmadikként zárt első pályáján KL1 200 méteren. Így mindketten bejutottak a szám pénteki döntőjébe, ahonnan az első hat helyezett indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói paralimpiára.