Tökéletes versenyzéssel világbajnok a női kajaknégyes

DSZZS20190825030
2019.08.25. 11:54
A zárónap első magyar aranyérmét a női kajaknégyes hozta. A Gazsó, Csipes, Medveczky, Bodonyi összeállítású egység 78 századdal verte a fehéroroszokat. Olimpiai számban ez volt a második magyar arany a szegedi világbajnokságon. Bodonyi Dóra még egyet nyert, ötezren ő volt a leggyorsabb.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság zárónapján a női kajak négyes remek győzelmet ért el. Rosszul rajtolt az egység, féltávnál azonban már hajszállal vezetett a fehéroroszok előtt, utána pedig még jobban rákapcsoltak, és nyertek. Imponáló volt látni, hogy a táv második felében folyamatosan növelik az előnyüket.

A női négyes ebben az olimpiai ciklusban akármilyen összeállításban is versenyzett, mindig az első helyen volt.

  • A mostani összeállítás: Gazsó Dorka, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra.

A 19 éves Gazsó Dorka első vb-aranya volt, Csipes Tamara szombaton már nyert egyet ezren egyesben Szegeden. Medveczky Erika képviselte az állandóságot ebben az olimpiai ciklusban, mert ő az előző három vb-n is a csapat tagja volt. Párosban ezer méteren neki is van már egy aranya erről a vb-ről. Az utolsó beülőben Bodonyi Dóra foglalt helyet, aki már tavaly is ott volt. (Bodonyi az ötezres versenyt is megnyerte a nap zárásaként.)

A magyar női négyes az előző két olimpián is nyert, 2009 óta csak egyszer kapott ki.

"Ez egy tökéletes pálya volt. Ez volt az egyetlen tökéletes versenyünk idén. Mondtam a lányoknak, hogy teljesen mindegy mit csinálunk az év 364 napján, erre a futamra kell összekapnunk magunkat, mert most adnak aranyat.

Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy meg tudtuk mutatni, mennyire jók vagyunk"

- mondta az olimpiai bajnok Csipes Tamara, aki már alig várja, hogy elkezdődjön az olimpiai felkészülés, mert megint nyerni akar, és az a célja, hogy szintén olimpiai bajnok édesapjánál legalább eggyel több aranya legyen. 

Mi történt még?

Mindjárt az első döntőben a női kenupárosok voltak érdekeltek, a magyar egység a hatos pályát kapta. Az elődöntőben a kínaiak (Szun és Xu) voltak a legjobbak, emiatt Takács Kincső és Balla Virág győzelme meglepetés lett volna.

A második helyet végig magabiztosan tartották a mieink, az elsőre nem volt esélyük, mert a kínaiak folyamatosan húztak el előlük, és végül egy teljes hajóval voltak a magyarok előtt. A mieink mögött másodpercekkel értek célba a harmadik helyen fehéroroszok. 

Az ezüstérmes Balla Virág (b) és Devecseriné Takács Kincső a női kenu párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 25-én.
Az ezüstérmes Balla Virág (b) és Devecseriné Takács Kincső a női kenu párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 25-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Erről a távról közvetlenül a vb előtt doppingvétség miatt kiesett az egyik favoritnak számító kanadai páros.

A mieinknek már volt ezüstjük ezen a távon tavalyról, most ismét szereztek egyet, éremesélyesek a tokiói olimpián is.

Kétszázon ugyanez a páros szerzett még egy ezüstöt, ugyanúgy a kínaiak mögött.

A női egyesben ötszáz méteren a kétszázon is győztes új-zélandi Lisa Carrington remekül kapta el a rajtot, olyan erővel indult, hogy száz méter után már egy hajóval meglépett a többiek elől. Nagyon szépen evezett, és nagyon gyorsan, nem lehetett arra számítani, hogy majd nem bírja a végét.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta nem rajtolt jól, féltávnál már látszott, hogy a bronzéremért lehet csatában. Azt meg is szerezte, de ebben most nem volt több. A páros kizárása után lelkileg nem volt könnyű neki felépítenie önmagát.

Közte és a győztes Carrington között 2,25 másodperc volt a különbség, ami nagyon sok.

A fehérorosz Hudzsenka lett a második, ő ugyan a végén már igen nehézkesen haladt, de 7 tizedet így is a jól hajrázó Kozákra vert.

A 32 éves Kozáknak az olimpia előtti világbajnokságok nem szoktak jól sikerülni, 2011-ben sem nyert, 2015-ben pedig ki sem jutott egyesben.

A 41 éves Kammerer Zoltán ezer párosban volt érdekelt, és Gál Péter István ült mögötte. A nyolcadik helyen végeztek, vagyis lemaradtak az olimpiai kvótáról. A németek győztek a spanyolok előtt.

Hajdu Jonatán a kenusok sprintversenyében ötödik lett.

Balaska Márk és Apagyi Levente a kajak kettesek 200 méteres versenyén harmadik lett.

A férfi kajaknégyes is az ötödik helyen jött be, ami olimpiai kvótát jelent, de nagy harcban álltak a harmadik helyért.

Németország nyert a spanyolok és a szlovákok előtt. A magyar hajó a bronzéremtől 14 századra volt.

  • Az összeállítás: Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István

A kenusok ötezer méteres versenyében Adolf Balázs ezüstérmet nyert.

(Borítókép: A győztes Gazsó Alida Dóra Csipes Tamara Medveczky Erika és Bodonyi Dóra (elöl j-b) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 25-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)