Meghalt az olimpiai bronzérmes kenusból lett festőművész

2020.08.12. 16:13

Nyolcvanöt éves korában meghalt Kassai-Farkas András kenus, aki Farkas Imre néven bronzérmet nyert az 1956-os és az 1960-as nyári olimpián is, írja az MTI.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja a család tájékoztatására hivatkozva számolt be szerdán a sportember hétfői haláláról.

Farkas Imre Hunics Józseffel párosban esélyes volt a győzelemre az 1956-os melbourne-i olimpián, végül a magyar páros - kölcsönhajóban - harmadikként ért célba 10 000 méteren.

Négy évvel később, Rómában Törő Andrással - megint csak győzelemre esélyesként - 1000 méteren lett harmadik Farkas úgy, hogy - visszaemlékezése szerint - hajójukat a rajtnál pár másodperccel később engedték el.

A két olimpiai kudarc megviselte Farkast, aki felhagyott a sportolással és lelkész lett. Sokáig az újpesti evangéliumi pünkösdi közösségben prédikált. Farkas már korábban is próbálkozott a festészettel, és mesterei, Frank Frigyes és Bolgár József festőművészek biztatására komolyabban kezdett foglalkozni a művészettel. Beiratkozott az ELTE-re, és művészettörténetet tanult.

Első kiállítása 1963-ban volt, 1975-ben a Vörösmarty téri kiállító teremben mutatták be festményeit. 2002-ben a régi családi név alapján felvette a Kassai Farkas András nevet. 1996-ban, az 1956-os forradalom 40. évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskereszt Kormánykitüntetésében részesült.

A MOB közlése szerint jövő kedden 12 órakor kísérik utolsó útjára az újpesti Megyeri úti temetőben. Kassai-Farkas Andrást a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport