Elárasztották Zágrábot a magyarok

2003.12.15. 11:48
Kora reggeltől tömegesen özönlenek a magyar szurkolók Zágrábba, a női kézilabda-világbajnokság döntőjének helyszínére. Az Index helyszíni tudosítói szerint több mint ezer magyar – közöttük sokan érvényes jeggyel – kiszorult a csarnokból, amely két órával a döntő megkezdése előtt már csaknem teljesen megtelt.
Több ezer magyar szurkoló indult a női kézilabda-világbajnokság zágrábi döntőjére, miután a magyar válogatott szombat délután legyőzte Dél-Koreát az elődöntőben. Vasárnap kora délután húszperces sor torlódott fel a letenyei határátkelőnél, a Zágráb felé tartó utakat pedig ellepték a magyar gépkocsik és buszok. „Az ilyenkor szokásos forgalom sokszorosával kell megküzdenünk” – nyilatkozta az Indexnek az egyik határőr.

Két órával a meccs előtt már a lépcsökön is ülnek

Tekintse meg képeinket!
Az Index kiküldött tudosítói szerint Zágráb belvárosában napközben nem volt különösebb jele a magyarok érkezésének, a szurkolók szinte valamennyien a sportcsarnok körül gyülekeztek. A döntő helyszíne körüli parklolókat és utcákat azonban teljesen ellepték, és befutott egy busz Barcelonából is a Veszprém férfi kézilabda-csapatának szurkolóival.

Két órával a mérkőzés előtt a körülbelül ötezerötszáz férőhelyes csarnok csaknem teljesen megtelt, a nézők ellepték a szektorok közötti lépcsöket is. A lelátókon szinte kizárólag magyarok ülnek, a transzparenseik szerint többek között Mezőkövesdről, Keszthelyről, Bonyhádról, Miskolcról és Sarkadról érkeztek.

Isten hozott benneteket, hajrá magyarok!

Több mint ezer magyar drukker – sokan érvényes jeggyel a kezükben – ugyanakkor még nem jutott be a helyszínre, ők valószínűleg kiszorulnak a csarnokból. Fél hat körül hatalmas üdvrivalgás fogadta a helyi szervezők gesztusát, akik magyarul szóltak a nézőkhöz: „Kedves barátaink! Isten hozott benneteket, hajrá magyarok!”.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a döntő előtt teljesen elzárta csapatát az érdeklődők elől. A szombati elődöntő után elmondta, hogy a franciák elleni taktika értekezleten az egy az egy elleni játékra helyezi a hangsúlyt, hogy játékosai elhiggyék, egyénileg jobbak ellenfeleiknél.

Hétfőn buli

A Magyar Kézilabda Szövetség hétfőn délután egyébként ünnepélyes keretek között fogadja a hazatérő női válogatottat. A Körcsarnokban – ahova a csapat előreláthatólag 15.00-kor érkezik meg – minden szurkolót szeretettel várnak a rendezők.

A magyar női kézilabda-válogatott már négyszer játszott világbajnoki döntőt, de csak egyszer, 1965-ben tudott a nyerni.

Az 1998-ban kinevezett Mocsai Lajos a női csapattal most először vihet haza vb-érmet – a férfiakkal 1986-ban Svájcban a második helyet szerezte meg. Együttese az 1998-as hollandiai Eb-n harmadik, a 2000-es sydneyi olimpián második, ugyanaban az évben a romániai kontinensviadalon első lett.

Az 1999-es norvégiai vb-n és a tavalyi dániai Eb-n ötödik, a 2001-es olaszországi vb-n hatodikként zártak a magyarok.

A magyar női válogatott eddigi vb-döntői és -érmei:
1957 (Jugoszlávia, Belgrád): Csehszlovákia–Magyarország 7-1 (3-1)
1965 (NSZK, Dortmund): Magyarország–Jugoszlávia 5-3 (3-2)
1971 (Hollandia): 3. hely
1975 (Szovjetunió): 3. hely
1978 (Csehszlovákia): 3. hely
1982 (Magyarország, Budapest): 2. hely, hatos döntő, magyar eredmények
Magyarország–Csehszlovákia 20-17 (11-7)
Magyarország–Koreai Köztársaság 31-25 (18-12)
Jugoszlávia–Magyarország 17-16 (10-9)
Magyarország–NDK 17-17 (7-8)
Magyarország–Szovjetunió 15-13 (6-6)
1995 (Magyarország–Ausztria, Bécsújhely), döntő: Koreai Köztársaság–Magyarország 25-20 (9-11)