Újra nyert és már vb-középdöntős a férfi kézicsapat

2007.01.22. 10:28
Imponáló fölénnyel verte a magyar férfi kézilabda válogatott Norvégiát a németországi világbajnokságon, és második győzelmével bejutott a középdöntőbe, maximális pontszámmal.
A magyar válogatott bejutott a középdöntőbe a németországi férfi kézilabda-világbajnokságon, miután a szombati, dánok elleni siker után második csoportmérkőzésén 25-22-re, magabiztosan győzte le Norvégia együttesét.

Mindkét csapat győzelemmel kezdett szombaton a vb-n, viszont amíg a magyarok az esélyesnek számító dánokat verték hatalmas csatában, jó hajrával, addig a norvégok szinte meg sem izzadtak az angolaiak ellen.

'Kihívások kellenek a csapatnak'
"Örülök, hogy a csapatba vetett munka visszajönni játszik, büszke vagyok, hogy a pálya szélén állhattam ezen a meccsen is. Ezt meg is mondtam a fiúknak, és emlékeztettem őket, otthon mennyi szurkoló örülhetett miattuk. Komoly csatákon vagyunk túl, ráadásul győzteseken. Remélem, a mentalitásunk továbbra is ilyen marad, úgy gondolom, a kihívások kellenek ennek a csapatnak, és az ilyen győzelmekkel jönnek az újabb kihívások" - nyilatkozta Skaliczki László szövetségi kapitány a Sport1 csatornának a találkozó után.

Pontatlan játékkal kezdtek a felek, eleinte alig esett gól. Diaz és Gál találataival sikerült fordítani, majd emberelőnyben Iváncsik Gergő duplázott (4-2). Emberhátrányban viszont jött az egyenlítés. Ezt követően együtt haladtak az együttesek, közben kimaradt egy magyar büntető, de ez nem okozott gondot, mert Nagy kiállítása alatt Diaz talált be ziccerben. A 17. percben, 7-6-nál Lund - az egyik legjobb norvég játékos - szándékosan lerántotta Nagyot, durván visszahúzta a lendülő, karját ezért piros lapot kapott. A magyar átlövő rosszul esett, térdét hét percig ápolni kellett.

Puljezevics - akár csak szombaton a dánok ellen - megint remekelt, több százszázalékos helyzetben védett, így meglépett a magyar gárda 9-6-ra. A védekezés elég stabilitást adott a csapatnak, és lassan nőtt a különbség (12-8). Mocsai kiállítása alatt jött egy hullámvölgy, azonban a rivális nem tudott felzárkózni.

A második félidő is jól indult, a friss-magyar Puljezevics eksztázisban védett. A norvégok lassan elbizonytalankodtak, a támadójátékuk akadozott. Császár elöl jeleskedett, és nőtt az előny (19-14). Ebben a szakaszban a magyarok is sokat hibáztak, de a rossz periódusból előbb jött ki a Skaliczki-alakulat: Nagy látványos, repülős - úgynevezett kínai - figurából lőtt gólt (21-15). Nem volt meglepő, hogy a skandináv válogatott edzője időt kért, válogatottunk brillírozott.

A védelem sziporkázott, a norvégok még hétméteresből sem tudták bevenni Puljezevics kapuját. A magyar támadások kicsit akadoztak, kilenc percig nem lőtt gólt a gárda, a kapitány 22-19-nél időt is kért.


Klikk!

Aztán Gál pimasz találattal, a háta mögött elengedett lövéssel törte meg a gólszünetet. Ilyés piros lapot kapott, mert a visszafutásnál ellökte ellenfelét.

A hajrában erőre kaptak a norvégok, felzárkóztak két gólra (24-22), Tombor ráadásul büntetőt rontott, de Nagy távolról nem hibázott, bombagóljával eldőlt a csata.

A torna előtt a magyar csapatot sokan féltették, hogy még a csoportból sem könnyen jut tovább, de rácáfolva a kétkedőkre, két legnehezebb összecsapását bravúrral megnyerte. Teljesítette a maximumot, két pontot visza a legjobb 12 közé, és harcban van az olimpiai kvótáért.

A Skaliczki-sereg hétfőn 18:15-kor Angola legjobbjai ellen lép pályára, de már tét nélkül: a magyarok az első, az afrikai gárda pedig a negyedik lett a kvartettben.

Utána valószínűleg Csehország lehet a gárda ellenfele.

E csoport, 2. forduló, eredmények
Magyarország-Norvégia 25-22 (15-12)

a magyar gólszerzők: Császár 8/5, Gál 5, Iváncsik G., Diaz, Nagy 3-3, Ilyés 2, Mocsai 1

Korábban: Dánia-Angola 39-20

Az állás:
1. Magyarország 4 pont
2. Norvégia 2 (63-38)
3. Dánia 2 (68-50)
4. Angola 0