Elbántak a Győrrel a BL-sorsolásnál

2007.05.30. 13:23
A bajnoki ezüstérmes Győri ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében csak a második kalapba kapott besorolást. Ez azt jelenti, hogy idegenben, erős vetélytárs otthonában kell kiharcolnia a főtáblára kerülést.

Az európai női kézilabda-kupákban a következő szezonban magyar részről a bajnokság első öt helyezettje vehet részt. A bajnok Budapest Bank-FTC és a második helyen végzett Győri Audi ETO KC a BL-ben, a Dunaferr a KEK-ben, míg a Cornexi és a Debrecen az EHF-kupában érdekelt.

A sorsolás menetéről még semmit nem tudni, de az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) megküldte a résztvevő csapatoknak a jövő évi Bajnokok Ligája kiírását. A Ferencváros csak a főtáblán kapcsolódik a küzdelmekbe, míg a győriek számára, több mint ijesztő lehet, hogy Róth Kálmán együttese a selejtező csapatai közül csak a második kalapba került.

A négy kalapból sorsolják ki a csoportokat és az első kalapból húzott együttesek lehetnek a házigazdák, ami azt jelenti, hogy az ETO nem rendezheti meg a selejtezőtornát. Ez már azért is meglepő, mert a győriek idén egészen az elődöntőig meneteltek a sorozatban, ahol végül a későbbi győztes Slagelse jelentette a végállomást.

Ezek után hatalmas meglepetésnek számít, hogy az első kalapba olyan csapatok kerültek, mint a KEK-győztes román Valcea, vagy a szlovén bajnokság második helyezettje. Az orosz Lada Toljatti és a dán Aalborg első kalapos besorolása helyén való, de a győrieknek is ugyanitt lenne a helyük.

A négy kalapból kihúzott csoportok tornája után a csoportgyőztesek kerülnek a Bajnokok Ligája 16-os főtáblájára. Itt a résztvevők négy négyes csoportban folytatják a küzdelmeket az ősz folyamán, majd a csoportok első két helyezettje jut tovább, ahol újra kialakítanak két négyest. Ez a kör már tavasszal zajlik, és ezen négyesek első két helyezettjei játsszák az elődöntőket.

A selejtező kiemelése:

1. kalap: Oltchim Valcea (román), Lada Toljatti (orosz), Aalborg (dán), Mercator Tenzor Ptuj (szlovén)
2. kalap: Győri Audi ETO, Astroc Sagunto (spanyol), Byaasen (norvég), Motor Zaporizzsja (ukrán)
3. kalap: Metz (francia), Lublin (lengyel), Iuventa Michalovce (szlovák), Ormi Patrasz (görög)
4. kalap: Knjaz Milos (szerb), BNTU Minszk (fehérorosz), Brühl St. Gallen (svájci), Milli Piyango S.K. (török), Madeira Andebol SAD (portugál), Sassari (olasz)