Skaliczky: Ha feszültség van, energia is van

2008.06.12. 12:12 Módosítva: 2008.06.12. 13:01
Komoly vizsga előtt áll a magyar férfi kézilabda-válogatott: két gólnál többel nem szabad kikapnia Boszniában. Ha a csapat most sem tudja átlépni saját árnyékát, akkor gyökeres változások is lehetnek a sokra hivatott generációnál. A kapitány bízik a sikerben, és reméli, még egyszer nem követnek el megmagyarázhatatlan hibákat.

A magyar férfi kézilabda-válogatott két góllal, 27-25-re verte Bosznia-Hercegovinát az első világbajnoki selejtezőn, így nehéz visszavágó vár rá Szarajevóban szombat este.

A bosnyákok történetük legnagyobb sikerére készülnek, először lehetnének résztvevői rangos nemzetközi tornának. Hétezer fanatikus várja a diadalt, akik várhatóan nemcsak hangosak lesznek, hanem büdösek is, mert általában nem szokták tiltani a csarnokokban a dohányzást.

„Megmagyarázhatatlan, buta hibákat követtünk el az első meccsen. Kialakíthattunk volna nagyobb különbséget is, ami megtöri a rivális lendületét, nem sikerült. Hiányoztak a pluszok, nem volt emberünk, aki bevállalósan lendíteni tudott volna a csapaton” – mondta Skaliczky László szövetségi kapitány az Indexnek, de hozzátette, senki sem vette könnyelműen feladatát.

A szakember elismerte, komoly vizsga vár rájuk szombaton, mert a korosztály előtt még van perspektíva, de ha az olimpia utáni világversenyre nem jutnának aki, mindenképp át kell értékelni a dolgokat.

A bukás azt jelentené, valami miatt nem képesek a továbblépésre, ahogy az Eb-n az izlandiak, a vb-n az oroszok ellen elmaradt győzelem miatt nem küzdhetett az olimpiai selejtezőben a csapat.

„Érzem én is, hogy van feszültség a játékosokban, és nagyon helyes, hogy így van, mert akiben feszültség van, abban energia is felhalmozódik. Ezt az energiát hűvös fejjel, nagy szívvel kell felszabadítani, de a vagányság sem árt. Külön kiemeltem ezt a fiúk előtt. Ha képesek lesznek feloldani gátlásaikat, ha nem bénulnak le, akkor egy nagyon motivált, hatalmas emóciós töltettel pályára lépő bosnyák válogatottat is felülmúlhatnak” – magyarázta.

A kapitány bízik benne, hogy a magyarok lesznek hősök a bosnyák fővárosban. Különösen fontos, hogy az átlövők javuljanak, a ziccerekben biztosabb kézzel használják ki a lehetőségeket, a védekezésben pedig az ellenfél átlövőit kikapcsolják a játékból.

„Sokszor elaludtunk a blokkolásoknál. Alaptétele kell legyen a játékunknak, hogy az ellenfél lövőhatékonyságán faragjunk. A bosnyákok nagy alázattal tették a dolgukat, altatásból, még véletlenszerűen is gólba futottak. Ugyanilyen fájó volt, hogy kimaradt ziccerünk után kontrából kaptunk gólt jó néhányszor. Ezeket a helyzeteket nem tudtuk megoldani, ami még egyszer nem fordulhat elő. Jól ismerjük, hol sebezhetőek a bosnyákok, nem lehetünk ügyetlenek” – összegzett Skaliczky László