Világra szóló botrány a vb-selejtezőn

2008.06.14. 23:16 Módosítva: 2008.06.14. 23:16
Az állandó dobálás miatt a 49. percben félbeszakadt a Bosznia-Herecegovina-Magyarország férfi kézilabda vb-selejtező. A magyar csapat 27-24-re vezetett, amikor a hazai szurkolók öngyújtókat, pénzérméket, esernyőt dobtak a pályára. A mérkőzés svéd ellenőre az öltözőbe parancsolta a bírókat és a magyarokat, majd negyedórányi szünet után bejelentette: a meccsnek vége. A magyarok jól játszottak, a vége előtt azonban halálfélelmük volt a játékosoknak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a múlt heti gyöngyösi mérkőzésen magának tette nehézzé a bosnyákok elleni vb-selejtezőt. Két góllal, szűken azért így is győztünk, ám az eredmény arra jó volt, hogy hétezer fanatikus, sikerre vágyó néző fogadja a szarajevói meccsen Skaliczky László csapatát.

A szakvezető hét közben úgy nyilatkozott, érzi a feszültséget a játékosaiban, de örül neki, mert ha feszültség van, akkor energia is van.

A mieink pontosan úgy kezdték a meccset, ahogy egy ilyet kell: Nagy László a kapuba vágta a labdát kétszer is, rögtön három góllal meglépett a magyar válogatott. Erre a különbségre a folytatásban is építeni lehetett, nyilván fontos cél volt, hogy ne hozza lázba a hatalmas nézősereg az egyébként lelkes és alázattal küzdő hazai csapatot. A nézők már a tizedik percben elkezdték a dobálást egy vitatott ítélet után.

A félidő közepén már 11-6-ra vezettünk, utána nagy erőket mozgósítva felzárkózott a bosnyák társulat, de a szünet előtt újra magára talált Nagy, és az egyébként jól játszó Ilyést váltó Katzirz góljai is megnyugtatták a magyarokat. Egyre nőtt a különbség, a kapuban a hajrára Puljezevics állt be, aki két büntetőt is fogott, 18-12-vel mentek pihenőre a csapatok.

A második félidőben Nagy továbbra is vezéregyéniség maradt, Gál is jól játszott, de hatgólos, 23-17-es vezetésnél Iváncsik Gergő ziccert hibázott, pedig rogyasztó ütést mérhetett volna a bosnyákokra a magyar szélső.

A kihagyott helyzet után összekapta magát a hazai csapat, apró figyelmetlenségek után sorra gólokat lőttek, bennünk Mocsai Tamás tartotta a lelket, de így is két gólra felzárkóztak a hazaiak.

Hogy nem lett élesebb a meccs, arról Ilyés Ferenc gondoskodott, hatalmas gólt lőtt, ezzel 27-24 lett az eredmény. A hazai közönség egy perc múlva veszítette el végképp a türelmét. Előzőleg egy belemenés után megsérült az egyik hazai játékos - jóllehet, ő ugrott rá Zubaira -, akit ölben kellett levinni a cserepadra. Ezek után Ilyést meglökte Terzic, és kiállították.

A nézőtérről minden létező tárgy repült a nézőtérre: öngyújtó, pénzérme, papírgalacsinok, esernyő. Gált egy pénzérme a szeme alatt találta el, a szerb származású Eklemovicsot egy esernyő a vádliján ütötte meg. Az izlandi bírók rémülten nézték, hogy dühödött fel percek alatt a közönség. A svéd ellenőr, Björn Ericsson intett Skaliczky kapitánynak, hogy menjenek az öltözőbe. A kapitány mintha nem akart volna először engedelmeskedni, de utána látta: értelmetlen a játéktéren maradni, mert nagy veszélynek teszi ki játékosait.

“Kedves barátaim, elnézést, hogy nem beszélem a nyelvüket. Ennek a meccsnek vége” - jelezte széles mozdulatokkal a negyedórás kényszerszünet után újra a pályára sétáló ellenőr, majd utána kifütyülték és őt is megdobálták.

A magyar válogatott így saját erőből így ott lehetett volna a horvátországi világbajnokságon jövő januárban, de a bosnyákokat nyilván súlyosan megbüntetik és a meccset is a javunkra írják. Aligha így képzeltük a továbbjutást, de nem a mi gondunk, ami történt.