Horvát-francia döntő lesz a kézilabda vb-n

2009.01.30. 22:31
Az erőviszonyoknak megfelelően Horvátország-Franciaország döntő lesz a kézilabda világbajnokságon. Az olimpiai bajnok franciák a dánokat verték a vártnál könnyebben, a házigazda horvátok pedig Lengyelországot verték simán.

A dán válogatott nem volt ellenfele Franciaországnak a kézilabda vb első elődöntőjében. Az Európa-bajnok dánok és az olimpiai bajnok franciák meccse csak percekig volt szoros, már az első félidő végén öt góllal vezetett Franciaország, így a második félidőre már kevés izgalom maradt a két sztárcsapat meccsén.

A franciáknál kiválóan játszott Luc Abalo (8 gólig jutott, de a hajrában piros lapot kapott, amiért fejbe lőtte a dán kapust) és Guillaume Gille, aki hibátlanul célozva jutott öt gólig, a dánoknál pedig Bruud Jorgensen volt gólerős. A meccset az döntötte el, hogy a dán sztárkapus, Hvidt nagyon rossz napot fogott ki, így hiába parádézott később a cserekapus Jacobsen, már túl nagy előnnyel vezettek a franciák.

Franciaország a világbajnoki döntőben az erőviszonyoknak megfelelően Horvátországgal találkozik, miután a házigazda simán verte a legutóbbi világbajnokság döntősét, Lengyelországot. Az első félidőben a 15 ezer szurkoló által biztatott horvátok megléptek, elsősorban Cupic (a mérkőzés legjobbja lett) volt gólerős, de nagyon kellettek Alilovic kapus védései is.

A lengyelekben még volt erő egy feltámadásra, egyenlíteni is tudtak, de a következő horvát ritmusváltás már sok volt a becsülettel küzdő csapatnak, Horvátország lassan elhúzott, és a második félidő közepére el is döntötte a mérkőzést. A végén kiengedtek a horvátok, így a nagy különbségű vereséget elkerülte Lengyelország, de a döntőbe jutásra csak a meccs egy rövid szakaszában volt esélyük.

A világbajnokság döntőjében így a két legerősebb csapat találkozik, a torna egyetlen veretlen válogatottja, Horvátország az egyetlen vereségét a házigazdától elszenvedett Franciaországgal találkozik.

Férfi kézilabda világbajnokság, elődöntők

Elődöntők: Franciaország-Dánia 27-22(16-11), Horvátország-Lengyelország 29-23 (14-13)

Döntő:
Vasárnap, 17.30.: Horvátország-Franciaország
A 3. helyért:

Vasárnap, 15.30.: Lengyelország-Dánia