Eb-részvételbe kerülhet a szlovák vereség

2009.06.10. 20:17 Módosítva: 2009.06.10. 20:17
A magyar válogatott hiába uralta a kézilabda selejtező első félidejét, a másodikra teljesen szétesett Szlovákia ellen. A jól játszó szlovákok meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet arattak.

Jó védekezéssel kezdett a magyar válogatott, a határozott fal mögött Fazekas Nándor átlövéseket és hetest is hárított, így gyors indításokból könnyű gólokat tudott szerezni a csapat. Az első 10 percben kialakult 2-3 gólos különbség az egész első félidőben kitartott, jól játszott, uralta a játékot Hajdu János csapata.

MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA 29-30 (15-12)

A magyar gólszerzők: Nagy L. 9, Iváncsik G. 4, Mocsai 4, Zubai 3, Iváncsik T. 2, Eklemovics 2, Ilyés 2, Harsányi 1, Császár 1

Hétméteresből: 5/2 ill. 2/1
Kiállítások: 4 perc ill. 4 perc

A csoport másik mérkőzésén: Finnország-Horvátország 14-34
A csoport állása: 1. Horvátország 8 pont/5 mérkőzés (163-110), 2. Magyarország 8/5 (154-115), 3. Szlovákia 6/5 (140-130), 4. Görögország 6/6 (156-162), 5. Finnország 0/7

Leszakítani nem sikerült a szlovákokat, a legnagyobb különbség ötgólos volt, de ellenfelünkben mindig volt annyi, hogy lendületes rohammal meccsben tartsa magát. A második játékrészben aztán megismétlődött, ami a világbajnokságon történt a két csapat meccsén: a magyarok védekezése szétesett, a szlovákok lendületbe jöttek, és nagyot javuló kapusuk védéseivel egyre közelebb jöttek.

A dunaújvárosi Richard Stochl heteseket fogott, ekkor Nagy László góljaival tartotta szűk vezetését a magyar csapat, de a védekezéssel egyre komolyabb gondok voltak, elsősorban a beállót nem tudtuk tartani. A szlovákok egyre magabiztosabbak lettek, és nem érdemtelenül kiegyenlítettek 15 perccel a vége előtt.

Hajdu János időt kért, néhány percre úgy nézett ki, összeszedi magát a csapat, de a hajrá szoros állásnál kezdődött, ellenfelünk pedig újra lendületbe jött. A szlovákok megtalálták védekezésüket, támadásban pedig mindig volt, aki vállalkozon. A magyar kapusok a hajrában alig találkoztak a labdával, így Szlovákia a vezetést is átvette.

A szlovákok egyértelmű fölénybe kerültek, a magyar válogatott egyszer még tudott egyenlíteni, de az utolsó öt percben már csak az eredmény után futott, Szlovákia 2-3 góllal elhúzott. A magabiztos, kemény szlovák védelem könnyedén állította meg a magyar támadásokat, esélyünk sem volt az egyenlítésre.

Szlovákia megérdemelten nyerte meg a fontos selejtezőt, mert nem adta fel az első félidőben, amikor a jól játszó magyarok uralták a játékot. A második félidő az övék volt, a sok csere miatt széteső magyar védelem nem tudta megállítani a pontos támadásokat vezető szlovákokat. A magyar csapat vereségével nehéz helyzetbe hozta magát a selejtezőcsoportban is.

A magyar csapat vasárnap Horvátországban játszik, váratlanul komoly tétje lett annak a mérkőzésnek, hiszen Szlovákia közben Finnországot fogadja, és akár meg is előzheti Magyarországot a csoportban, ahonnan az első két helyezett jut ki az Eb-re. Ha Szlovákiában és Horvátországban is kikapunk, elúszhat az Európa-bajnoki szereplés.

"A mennyből a pokolba jutottunk - nyilatkozta Hajdu János szövetségi kapitány. - Egy esetleges győzelemmel már szinte biztossá vált volna a továbbjutás, így viszont bravúr kell hozzá. A szlovákok sokkal frissebbek voltak, és jobban bírták a végét. A védekezésünkben sok hibánk volt, és ezt nem bírtuk el."